Actieve leefstijl & gezondheid

  • Publicaties
  • Cijfers

Gevolgen van de coronacrisis voor sportverenigingen

Mulier instituut (2020-06-03)
Op donderdag 12 maart 2020 zijn de eerste beperkende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus voor sportverenigingen in Nederland aangekondigd. In opdracht van NOC*NSF en in afstemming met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), het ministerie van VSW en diverse sportbonden heeft het Mulier Instituut de gevolgen van de coronacrisis voor Nederlandse sportverenigingen en de behoefte aan ondersteuningsmaatregelen in kaart gebracht. Het onderzoek vond plaats in de periode van 1 tot en met 13 april 2020. 

Open het artikel

Impact van corona op het werk van buurtsportcoaches

Mulier instituut (2020-05-14)
Om de gevolgen van het coronavirus (COVID-19) te beperken heeft de overheid allerlei maatregelen genomen. Dit heeft veel invloed op de werkzaamheden van buurtsportcoaches. Het Mulier instituut heeft onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus op het werk van buurtsportcoaches. De factsheet geeft de resultaten weer van een peiling onder buurtsportcoaches. Daarnaast zijn interviews houden met werkgevers van buurtsportcoaches.

Open het artikel

Hardlopen. Grenzen aan groei.

Mulier Instituut (2020-02-06)

Na een jarenlange groei van de hardloopsport, neemt de deelname sinds 2015 af. Gezien de grootte en de dynamiek van de Nederlandse hardloop(evenementen)markt is het gewenst dat opnieuw de balans wordt opgemaakt ten aanzien van de deelname aan hardlopen en hardloopevenementen in Nederland. Met steun van het Ministerie van VWS hebben het Mulier Instituut en IWAN B.V. een onderzoek uitgevoerd naar de aanbodzijde van de hardloopmarkt, waarbij de 1) ontwikkeling van de deelname aan hardlopen in Nederland, de 2) de ontwikkeling van het aantal finishers en gemiddelde finishtijden van Nederlandse hardloopevenementen zijn geschets, en de implicaties voor het beleid van organisatoren van hardloopevenementen zijn verkend.

Door Iwan.nl B.V. zijn analyses uitgevoerd op online data van finishers van twintig loopevenementen. Dit zijn evenementen met afstanden van tien kilometer, de halve marathon en de marathon. Het Mulier Instituut analyseerde eigen data en data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), data van de Atletiekunie en data van sportkoepel NOC*NSF. Daarnaast heeft het Mulier Instituut een literatuurstudie uitgevoerd.


Open het artikel

De gezondere sportkantine in 2019

Mulier Instituut (2020-01-24)

Het Mulier Instituut heeft in opdracht van JOGG (initiatiefnemer Team:Fit) de stand van zaken in beeld gebracht met betrekking tot het aanbod in sportkantines onder sportverenigingen.

Met de resultaten kan JOGG aandacht vragen voor een gezond aanbod bij sportverenigingen en gericht de ondersteuning aan sportverenigingen verbeteren om meer gezondere sportkantines te creëren.

Alle verenigingen van het Verenigingspanel (ongeveer 2.200 sportverenigingen) zijn voor deelname aan het onderzoek uitgenodigd. In het voorjaar van 2019 zijn zij bevraagd over het assortiment in de sportkantine en het rook- en alcoholbeleid bij hun vereniging. In totaal hebben 439 verenigingsbestuurders de vragen ingevuld.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Ruim twee derde van verenigingsbestuurders geeft aan dat hun eigen kantine (69%) of horeca bij de sportaccommodatie (65%) merendeels ‘minder gezond’ aanbod dan ‘gezond aanbod’ heeft (69%). Dit is ten opzichte van 2014 en 2016 nagenoeg ongewijzigd. In de exploitantenhoreca is het aandeel kantines met overwegend gezond aanbod iets gestegen (5% in 2014 naar 14% in 2019).
  • Ruim een derde van de verenigingsbestuurders is van mening dat sportverenigingen consumptie van gezondere producten in de sportkantine moeten stimuleren (38%). De helft van de verenigingsbestuurders is hierin neutraal (46%).
  • In drie vijfde van de verenigingskantines en twee vijfde van de exploitantenhoreca zijn maatregelen in het kader van gezondere producten genomen, zoals zorgen dat water voor iedereen makkelijk in de kantine te verkrijgen is.
  • Ruim een kwart van de verenigingsbestuurders heeft geen wens voor een gezondere sportkantine.
  • De meeste verenigingsbestuurders geven aan dat in hun verenigingskantine beleid is over verantwoord alcoholgebruik en roken.

Open het artikel

Beweging in de type 2-diabeteszorg

Mulier Instituut (2020-01-19)

Zorgverleners ervaren dat bewegen in de zorg voor mensen met type 2 diabetes een belangrijk, maar ‘heikel’ onderwerp is. Verhalen van patiënten illustreren dat zij op onbegrip stuiten en dat de zorg niet altijd op hun behoeften aansluit.

Om deze perspectieven dichter bij elkaar te brengen, is op basis van wetenschappelijk onderzoek het werkboek ‘Beweging in de type 2-diabeteszorg’ voor zorgverleners ontwikkeld.

In dit werkboek staan praktische reflectieoefeningen voor professionele zorgverleners, die mensen met type 2 diabetes adviseren, stimuleren of begeleiden op het gebied van bewegen, om na te denken over de manier waarop zij ‘beweegzorg’ verlenen en hoe zij tot hun aanpak komen.

Deze oefeningen kunnen ook gebruikt worden voor intervisie met collega’s of om gesprekken met patiënten op een andere manier in te vullen. De oefeningen worden afgewisseld met wetenschappelijke achtergronden en ervaringsverhalen van patiënten en zorgverleners.

Doel van het werkboek is om bewegen een ‘comfortabeler’ onderwerp binnen de zorg te maken en zo zorgverlening te verbeteren en het werkplezier van zorgverleners te vergroten.

Dit project is mogelijk gemaakt met een subsidie van ZonMw (VIMP) en gebaseerd op resultaten uit het NWO-onderzoek


Open het artikel

Monitor Brede Regeling Combinatiefuncties 2019

Mulier Instituut (2019-11-18)
Uit de Monitor Brede Regeling Combinatiefuncties 2019| Mulier Instituut zijn de volgende gegevens samengevat over de huidige situatie.
 
1. In totaal nemen 347 gemeenten in Nederland deel aan de Brede Regeling Combinatiefuncties. Op 1 september 2019 zijn in totaal 3.400 fte buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en cultuurcoaches gerealiseerd (93% van de vooraf vastgestelde 3.667 fte). Daarvan is 2.834 fte functionarissen bij 344 gemeenten werkzaam vanuit de sector sport en bewegen en 566 fte functionarissen bij 281 gemeenten vanuit de sector kunst en cultuur.
2. 201 gemeenten (58%) hebben op 1 september het te realiseren aantal fte functionarissen gehaald. De deelnemende gemeenten verwachten op 31 december 2019 3.578 fte gerealiseerd te hebben (98%). 82 gemeenten (23%) geven aan op 31 december de norm niet te halen, het gaat hierbij om 89 fte.
3. Op 1 september 2019 zijn 5.800 personen werkzaam als functionaris.
4.  In 98 procent van de gemeenten leggen de functionarissen voor sport een verbinding met het primair onderwijs en in 96 procent van de gemeenten met sportaanbieders. Vanuit cultuur wordt vooral de verbinding gemaakt met het primair onderwijs (92%) en met organisaties uit de kunst- en cultuursector (87%). Vanuit sport is in 42 procent van de gemeenten ook sprake van een verbinding met culturele organisaties.
5. In 55 procent van de gemeenten waarin vanuit de sector sport en bewegen functionarissen in het onderwijs worden ingezet, hebben de functionarissen de taak om zelfstandig les te geven. In totaal worden 1160 personen als vakleerkracht bewegingsonderwijs ingezet. Vanuit de sector kunst en cultuur hebben in 34 procent van de gemeenten functionarissen de taak om op scholen zelfstandig les te geven. Het gaat hierbij om 420 personen die als vakleerkracht kunst en cultuur werkzaam zijn.
6. Functionarissen worden vooral ingezet op de doelgroepen kinderen (89%), jongeren (79%), ouderen (78%) en personen met een beperking (74%). Qua omvang is de inzet veruit het grootst voor kinderen van 0 tot 12 jaar (1.598 fte).
7. Gemeenten hebben veel moeite met het beantwoorden van de vraag hoeveel unieke deelnemers zij met de inzet van buurtsportcoaches bereiken. Aantallen lopen sterk uiteen, concrete monitoring op deze cijfers vindt nauwelijks plaats.
8. Op 1 september 2019 zijn 3.263 fte functionarissen in (loon)dienst (96%). Het merendeel van de fte is aangesteld bij niet-commerciële organisaties in de sectoren sport, welzijn en cultuur. 137 fte (4%) werkt niet in loondienst, maar wordt ingehuurd als zzp’er.
9. De meeste functionarissen worden ingezet op hbo 5-niveau. Functionarissen die vanuit de sector kunst en cultuur werkzaam zijn, werken relatief vaker op het functieniveau hbo-5 dan functionarissen vanuit de sector sport en bewegen.
10. Voor 47 procent van alle formatieplaatsen in Nederland (1.590 fte) zijn de salariskosten van de functionarissen lager dan het normbedrag van 50.000 euro en voor 53 procent (1.810 fte) is het gelijk aan het normbedrag of hoger.

Open het artikel

Hoe zien sportverenigingen hun toekomst?

Mulier Instituut (2019-10-28)
Ongeveer vier op de tien sportverenigingen in Nederland maken zich nauwelijks zorgen om het voortbestaan van de vereniging en zien de toekomst van hun vereniging (zeer) zonnig in (44%). Bijna de helft van de verenigingen (45%) ziet de toekomst niet positief in, maar is ook niet somber. Dit blijkt uit de factsheet van het Mulier Instituut. De meeste van deze verenigingen geven aan uitdagingen te zien voor het voortbestaan van de vereniging, maar verwachten dat ze de uitdagingen aankunnen. Kleine verenigingen (≤ 100 leden, 15%), verenigingen van semi-individuele sporten (12%), met binnensporten (12%) en zonder eigen accommodatie (16%) zijn het vaakst negatief over hun toekomst. Het aandeel sportverenigingen dat de toekomst van de vereniging negatief inziet is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld (van 6% in 2009 naar 11% in 2019).

Open het artikel

Racisme, sociale kramp en innerlijke drijfkrachten in het betaald voetbal

Harmsen, F., Elling, A., Sterkenburg, J. van (2019-10-28)

Uit deze verkennende kwalitatieve studie onder een aantal jonge profvoetballers met een migratieachtergrond blijkt dat discriminatie en racisme ook voorkomen in het Nederlands (prof)voetbal. 

De resultaten laten tevens zien dat erkenning van het bestaan van discriminatie en racisme, door middel van gesprek en beeldmateriaal ook positieve energie bij jonge sporters kan genereren.

Dit gebeurt onder andere bij het mogen praten over diepere gevoelens naar aanleiding van ervaren racisme, waarbij zij putten uit spirituele, morele, etnische en/of religieuze overtuigingen. Het draagt bij aan een ontlading van de bestaande ‘sociale kramp’ rondom dit thema.

De uitkomsten impliceren het belang van het door coaches en managers blijvend bespreekbaar maken van ervaren discriminatie en de noodzaak tot (her)agendering van etnisch-raciale vooroordelen, discriminatie en machtsongelijkheid op verschillende niveaus in het betaald voetbal.


Open het artikel

De gecombineerde leefstijlinterventie in het basispakket: ervaringen van zorgaanbieders

Mulier Instituut (2019-10-15)

Sinds januari 2019 is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), een behandelprogramma voor mensen met obesitas of overgewicht, onderdeel van het basispakket.

Dit verkennende onderzoek richt zich op de ervaringen van zorgaanbieders met de introductie van de GLI in het basispakket. Het brengt de bevorderende en belemmerende factoren in kaart bij de lokale implementatie.  

De belangrijkste resultaten zijn: zorgaanbieders uit dit onderzoek noemen vooral hun grote passie om mensen te begeleiden bij hun leefstijl als motivatie om de GLI aan te bieden. Alle respondenten ervaren veel barrières om daadwerkelijk aanbod te kunnen realiseren. Zij noemen daarbij vooral een te korte periode tussen besluitvorming over en intreding van de vergoeding als belemmerend.

Zij uiten ook kritiek op de beleidsregel. Zo zijn de vergoede tarieven niet kostendekkend en twijfelen respondenten aan het aantal vergoedde bijeenkomsten en de ingangseisen voor de opleiding tot leefstijlcoach. Aanvullende eisen van zorgverzekeraars zorgen voor onduidelijkheid. Tot slot zijn er twijfels over de continuïteit van de GLI.

De bevindingen pleiten voor het beter faciliteren van GLI-professionals tijdens de implementatie van de GLI. Punten van verbetering zijn het kritisch bekijken van de huidige vergoeding en het wegnemen van onduidelijkheden door een betere informatievoorziening en de afstemming tussen verschillende partijen.


Open het artikel

Voorstellen ontwikkelteam Bewegen en Sport

Curriculum (2019-10-10)

Een leven lang met plezier bewegen is de missie voor het nieuwe curriculum. Hiermee wordt bijgedragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Als basis voor een leven lang met plezier bewegen is het nodig dat leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en hoe ze hier vorm aan willen en kunnen geven. Zo ontwikkelen ze hun eigen beweegidentiteit, vergroten ze hun mogelijkheden om deel te nemen aan allerlei soorten beweegactiviteiten en leren ze gerichte keuzes maken. ‘Goed leren bewegen, dat is en blijft het belangrijkste doel van het leergebied. Leerlingen maken kennis met een breed aanbod van activiteiten waarin bewegen centraal staat. Zo leren zij, binnen hun eigen mogelijkheden beter bewegen en met elkaar om te gaan.

  

De wereld van bewegen & sport verandert voortdurend. Er ontstaan geregeld nieuwe activiteiten en sporten, binnen een club, vereniging of daarbuiten. Binnen het nieuwe curriculum is hier ruimte voor en wordt de verbinding gemaakt tussen activiteiten binnen en buiten de school. Gezond bewegen draagt bij aan de kwaliteit van het leven. Meedoen binnen de eigen mogelijkheden en plezier beleven aan succes zijn hierbij het uitgangspunt. Daarbij komt kennis over en bewustwording van gezond en veilig bewegen. Binnen het nieuwe curriculum is een doorlopende leerlijn uitgewerkt van het primair naar het voortgezet onderwijs aan de hand van zes bouwstenen. Dit zijn: leren bewegen, gezond bewegen, bewegen betekenis geven, bewegen regelen, samen bewegen en beweegcontexten verbinden. Voor de bouwsteen Leren bewegen is de leerlijn uitgewerkt aan de hand van beweeguitdagingen zoals balanceren, mikken en hardlopen. Deze beweeguitdagingen vormen gezamenlijk het beschrijvingskader voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Het werken met beweeguitdagingen biedt de mogelijkheid om nieuwe activiteiten een plek in het curriculum te geven. Per leeftijdsfase is er op aanbodsniveau geformuleerd wat er minimaal in het onderwijs aan bod moet komen. De activiteiten waar leerlingen aan deelnemen en waarin de leraar onderwijst zijn niet een doel op zich; het draait om de beweeguitdaging die centraal staat in deze activiteiten.

 

 

Samenvattend:

 

• Een leven lang met plezier bewegen

 

• Leren bewegen blijft centraal staan

 

• Deelnemen binnen eigen mogelijkheden

 

• Vorming van een beweegidentiteit

 

• Verbinden van bewegen en sport binnen en buiten school

 

• Belang van gezond bewegen

 

• Doorlopende leerlijn van po naar vo beschreven in beweeguitdagingen 


Open het artikel

Factsheet Ambitie van sportverenigingen om te werken aan een thema uit het Nationaal Preventieakkoord

Mulier Instituut (2019-09-30)

Hoewel sportverenigingen een grote rol toebedeeld krijgen om de doelen in het Nationaal Preventieakkoord te behalen, is drie kwart (68%) van de sportverenigingen onbekend met het akkoord. Het doel dat volgend jaar 2500 sportverenigingen rookvrij zijn en een gezonder aanbod in de kantine hebben lijkt niettemin haalbaar.

Dat concludeert het Mulier Instituut na onderzoek bij sportverenigingen naar hun ambities om te werken aan thema’s uit het Nationaal Preventieakkoord, zoals roken, alcohol en een gezond aanbod in de sportkantine.

Andere bevindingen:

  • In mei van dit jaar waren 1000 sportverenigingen rookvrij en ongeveer 6000 sportverenigingen hebben ambitie om op dit thema slagen te maken. Dit is bijna de helft van de sportverenigingen die een eigen accommodatie of complex beheren (46%).
  • Het doel om volgend jaar bij 2500 sportverenigingen een gezonder aanbod in de kantine te hebben lijkt haalbaar. Eind 2018 waren ongeveer 1500 sportverenigingen aangesloten bij Team:Fit en daarmee aan de slag met een gezondere sportkantine. Ongeveer 4500 sportverenigingen met een eigen kantine hebben de ambitie om in de komende twee jaar te werken aan gezond voedingsaanbod in de sportkantine (33%).
  • Om het doel te behalen dat alle sportverenigingen in 2025 kennis bij barvrijwilligers bevorderen over verantwoord alcoholgebruik, zijn extra stappen nodig. In 2016 gaf 56 procent van de sportverenigingen waar alcohol wordt geschonken aan dat leden een Instructie Verantwoord Alcoholbeleid (IVA) hebben gevolgd. Dit jaar geeft een op de vijf sportverenigingen aan niet of misschien aan dit thema te willen werken.

In 2018 is door meer dan zeventig verschillende partijen het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Hierin staan afspraken over doelstellingen, maatregelen en acties die een bijdrage moeten leveren aan een gezonder Nederland. Het Preventieakkoord focust op drie thema’s: roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht en stelt dat organisaties een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ontmoedigen van ongezond gedrag en daarmee het realiseren van een gezonde generatie. Hierbij worden ook sportverenigingen als belangrijke omgeving gezien.

 Zie bijlage voor de factsheet.

 


Open het artikel

Maatschappelijke sportverenigingen in Nederland

Mulier Instituut (2019-09-10)

Van sportverenigingen wordt verwacht dat zij steeds meer als maatschappelijke organisaties optreden. Zo weten beleidsmakers sportverenigingen in de afgelopen jaren meer te betrekken bij de sociale participatie van specifieke doelgroepen. Daarnaast wordt het door een toename in het aanbod van vrijetijdsactiviteiten voor sportverenigingen belangrijker om hun aanbod te vernieuwen, huidige leden te binden en nieuwe te trekken.

Dit factsheet, opgesteld door het Mulier Instituut, biedt een overzicht van de mate waarin verenigingen bewust zijn van hun (maatschappelijke) verantwoordelijkheden en een maatschappelijke rol op zich nemen.

 Acht op de tien sportverenigingen (84%) hebben het afgelopen jaar samengewerkt met een of meer organisaties. Dit blijkt uit de factsheet maatschappelijke sportverenigingen in Nederland van het Mulier Instituut. Dit is in lichte mate afgenomen ten opzichte van 2016, toen negen op de tien sportverenigingen met andere organisaties samenwerkten (89%). Samenwerking vindt met name plaats met andere sportverenigingen (58%), de gemeente (57%), sportbonden (44%) en scholen (39%).  Verenigingen zijn positief gestemd over hun samenwerkingspartners. Clubs willen hun samenwerking meestal behouden en vaak intensiveren. Als een vereniging niet met een bepaalde organisatie samenwerkt, is gevraagd of zij daar in de toekomst mogelijk interesse in zou hebben. Meer dan de helft van de verenigingen heeft interesse om hun samenwerkingen te verbreden. De partners die het vaakst worden genoemd zijn scholen (13%), en buurt-/wijk-welzijnsorganisaties (11%). Een kleine meerderheid van de sportverenigingen in Nederland (54%) is het afgelopen jaar betrokken geweest bij sportprojecten. Clubs die aan projecten hebben deelgenomen zijn het vaakst betrokken geweest bij de buurtsportcoach/combinatiefunctionaris (24%), verenigingsondersteuning (22%) en sportstimuleringsprojecten (20%).

 

 

 


Open het artikel

Gamen en esport in Nederland

Mulier Instituut (2019-09-02)

Dit onderzoek van het Mulier Instituut geeft aandacht aan gamen en esport onder volwassen Nederlanders. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

 

  • Eén op de vijf volwassen Nederlanders (18%) heeft in het afgelopen jaar een langdurende online game gespeeld zoals FIFA en Fortnite. De belangrijkste reden om te gamen is om samen met anderen te kunnen spelen (47%), maar gamen kan soms ook ten koste gaan van contacten met de ‘buitenwereld’ (11%).
  • Ongeveer 1 procent van de gamers geeft aan esport te beoefenen, de competitieve variant van gamen. Daarnaast kijkt 4 procent van de bevolking weleens naar esportwedstrijden, bijvoorbeeld via YouTube en Twitch.tv. Van de gamers kijkt een groter percentage naar de wedstrijden (16%).
  • Slechts 6 procent van de Nederlanders vindt esport een echte sport. Onder gamers vindt een kleine minderheid (11%) esport een sport.
  • De spelers zijn vaker man (24% speelt) dan vrouw (13% speelt). De spelers zijn verder vooral jong. 
  • De wijze van organisatie van esport wijkt sterk af van traditionele sporten. Een centraal orgaan ontbreekt vrijwel en competities zijn in handen van commerciële bedrijven.
  • Behalve samen spelen noemen gamers de competitie (30%), creativiteit kwijt kunnen (20%), leren doorzetten (20%), een eigen droomwereld (19%) en doen wat je wilt (28%) als redenen om te gamen.
  • De nadelen die de gamers noemen zijn onder andere de tijd die gamen kost (43%) en dat het verslavend is (24%).
  • Een kwart van de gamers speelt met bekenden, een derde met kennissen van internet en 40 procent tegen een ‘machine’.

Open het artikel

Factsheet Gezonde School (1 september 2019)

GGDZeeland & SportZeeland (2019-09-01)

Op 1 september 2019 telde Zeeland maar liefst 48 scholen met een vignet Gezonde School. De Gezonde School-aanpak biedt scholen een handvat om de gezondheid van leerlingen structureel te bevorderen.

 

De scholen hadden samen 62 themacertificaten. Tenminste een themacertificaat is nodig om het vignet Gezonde School te behalen. Dit vignet is drie jaar geldig.

 

Gezonde School is een project van GGDZeeland en SportZeeland. Regelmatig brengen zij factsheets uit over de status in Zeeland. Hierbij de nieuwste factsheet.

 


Open het artikel

In beweging voor de inclusiviteit van mensen met een chronische aandoening.

Nägele , M. (2019-08-13)

In beweging voor de inclusiviteit van mensen met een chronischeaandoening, een onderzoek naar factoren die een rol spelen in de sport- en beweegdeelname van mensen met een chronische aandoening’.

Deze onderstaande factoren hebben de grootste invloed op de sport en beweegdeelname van mensen met een chronische aandoening:

1. Biologische factoren
Mensen met een chronische aandoening hebben een kleinere kans om wekelijks te sporten dan mensen zonder chronische aandoening.Wanneer wordt gekeken naar de beweegdeelname van mensen met een chronische aandoening, blijkt dat niet alleen de chronische aandoening maar ook de mate van fysieke beperking zorgt voor een verminderde wekelijkse beweegdeelname. Mensen met een chronische aandoening hebben ook vaker een fysieke beperking, wat er vervolgens voor zorgt datzij minder bewegen dan mensen zonder chronische aandoening. Hieruit kan worden geconcludeerd dat mensen met een chronische aandoening met name worden belemmerd in hun sportdeelname en niet in hun beweegdeelname.

2. Chronische aandoening

Mensen met één chronische aandoening bewegen net zoveel als mensen zonder chronische aandoening. Het hebben van meerdere chronische aandoeningen is dus een belangrijke voorspeller van de wekelijkse sport- en beweegdeelname.Mensen waarbij sprake is van multimorbiditeit vormen dus een risicogroep als het gaat om de wekelijkse sport -en beweegdeelname.

3. Ziektelast
Mensen die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis hebben een kleinere kans om wekelijks te

sporten en bewegen wekelijks minder. We zien dat mensen met hart- en vaataandoeningen wekelijks minder bewegen.

4. Psychische gezondheid
Een opvallend resultaat is dat de psychische gezondheid alleen in verband staat met de sportdeelname en niet met de beweegdeelname. Naarmate de psychische gezondheid toeneemt, wordt de kans om wekelijks te sporten groter.

5. Opleidingsniveau
Hoger opgeleiden sporten meer dan lager opgeleiden. Als we spreken over bewegen is dit onderscheid er niet. Vermoedelijk, omdat lager opgeleiden aan actiever beroep uitoefenen.






Open het artikel

Contributiemonitor 2017/2018 (2019). contributies en toegangsprijzen in de Nederlandse sport, 1-meting

Davids, A. Hover, P., Boer de, W., & Schoemaker, J. (2019-08-01)

Betaalbaar sportaanbod is een belangrijk aandachtspunt op de gemeentelijke beleidsagenda. Sportverenigingen kennen vaak een lage financiële bijdrage in vergelijking met andere sportaanbieders. Maar gezien de ontwikkelingen, is het de vraag of dit zo blijft. Wat betekent dit voor groepen met minder bestedingsruimte en een mindere voorkeur voor sport, als contributies hoger worden? Kunnen ze hierdoor uitgesloten worden van sportparticipatie? Tegen deze achtergrond is het van belang in kaart te brengen hoe hoog de contributies zijn en hoe die zich ontwikkelen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is samen met het Mulier Instituut in 2016/2017 begonnen met het meerjarig volgen van de contributies.

 

Bij voetbal- en tennisverenigingen is sprake van een sterke relatie tussen de contributie van senioren en junioren of pupillen Bij voetbalclub is er sprake van een relatief vaste verhouding tussen deze contributies, ongeacht of het in termen van contributies, een goedkope of dure vereniging betreft.

Tot nu toe zijn de contributies van negen sporten onder de loep genomen. Hockey spant de kroon met gemiddeld 281 euro voor een seniorenlidmaatschap. Ook junioren betalen voor deze sport in vergelijking met de andere meer (255 euro). Tennis, atletiek en voetbal zijn de ‘goedkopere’ sporten. Bij een tennisvereniging betaalt een volwassene gemiddeld 141 euro en een junior nog net geen 80 euro. Bij atletiekverenigingen betalen senioren gemiddeld 172 euro en junioren 144 euro per jaar. Dit komt omdat het bij tennis gebruikelijk is om apart te betalen voor trainingen en competitie en bij atletiekverenigingen soms geen accommodatie gebruikt wordt. Senioren voetballers hoeven gemiddeld nog geen 200 euro per jaar te betalen. De junioren gemiddeld 141 euro. Deze relatief lage contributies gaan wel gepaard met grote verschillen tussen verenigingen binnen de sporten. Tennis-, atletiek- en voetbalcontributies lopen uiteen van rond de 50 euro tot en met ruim boven de 400 euro.
De meeste sporten hebben een volwassenen contributie tussen de 200 en 250 euro per jaar en een junioren contributie tussen de 150 en 200 euro per jaar. Basketbal en hockey zijn hierbij de uitzonderingen. Bij pupillen (alleen in kaart gebracht bij tennis, voetbal, korfbal en basketbal) ligt dit rond de 100 euro.
Een gemiddeld zwemkaartje kost in Nederland € 4,90. In Zeeland € 4,60.

De contributiemonitor toont behoorlijk wat verschillen in contributies. Sommigen sporten zijn duurder, maar ook binnen een sport gelden uiteenlopende tarieven. De belangrijkste samenhang is die met de stedelijke omgeving. Hoe meer inwoners/bevolkingsdichtheid of hoger opleidingsniveau en kleinere afstand tussen accommodaties, hoe hoger de gemiddelde contributies. Sportbeleid heeft daar een klein beetje invloed op. Gemeenten die hier meer aan uitgeven hebben in de regel ook lagere contributies.


 

 

 

.

 


Open het artikel

Prettige plekken

SportZeeland (2019-07-23)
In april 2017 verscheen Prettige Plekken van auteurs Kuitert en Maas. Volgens hen zijn er vier basisvoorwaarden waaraan een openbare ruimte (plek, gebied en route, ongeacht de functie, moet voldoen om een Prettige Plek te zijn: een gebruikte en gewaardeerde openbare ruimte. Zij noemen de vier V's: Veiligheid, Variatie, Verblijf en Verplaatsing. In deze factsheet leggen wij de begrippen uit, waarbij het een samenspel is tussen architectuur, stedenbouw, verkeer en landschapsontwerp. In deze factsheet hebben we de belangrijkste inzichten uit het boek samengevat.

Open het artikel

Factsheet wandelen en fietsen in openbare ruimte

SportZeeland (2019-07-23)
De openbare ruimte is de belangrijkste plek voor de Nederlander om te sporten of bewegen, en wandelen en fietsen zijn daarbij het populairst. Hierbij de belangrijkste inzichten op een rijtje. Betere verlichting blijkt daarbij een belangrijke maatregel die een gemeente kan nemen om het gebruik van de openbare ruimte voor sport en bewegen te bevorderen. In de factsheet hebben we alle inzichten samengevat.

Open het artikel

Sedentair gedrag. Wat is dat eigenlijk?

SportZeeland (2019-07-23)

 Langdurig zitten en liggen (sedentair gedrag) is slecht voor je gezondheid. Nederlanders zijn kampioen zitten. Gemiddeld zitten volwassenen8,7 uur. Mannen zitten dagelijks gemiddeld iets langer dan vrouwen. Nederlanders van 15 jaar en ouder zitten 85 procent van hun tijd.  We zijn hiermee kampioen in Europa. Het is belangrijk om minder te zitten en meer te gaan bewegen om ziekten tegen te gaan. Lees alles over sedentair gedrag in deze factsheet.

 


Open het artikel

Factsheet interventie Zeeland in Beweging

SportZeeland (2019-07-22)

In Zeeland willen we zoveel mogelijk Zeeuwen aan het bewegen krijgen. Samen hebben wij onze ambities uitgesproken in het Zeeuws Sportakkoord. Zeeland in Beweging zet zich in om de beweegparticipatie van inactieve volwassenen met een chronische beperking, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en astma/COPD. In het voorjaar van 2019 is SportZeeland samen met Zeeland in Beweging aan de slag te gaan om de aanpak voor heel Zeeland beschikbaar te maken. Dit is gelukt. In deze factsheet is meer terug te lezen over het programma.



Open het artikel

Factsheet interventie Fitavie

SportZeeland (2019-07-22)
In het onlangs gesloten Zeeuws sportakkoord, hebben we met elkaar doelstellingen afgesproken om zoveel mogelijk Zeeuwen aan het bewegen te krijgen. Onlangs is de Fitavie pilot gestart bij TerWeel. Fitavie is een app voor ouderen met bewegingsachterstand. Met deze app willen we in samenwerking met de zorgcentra en eerstelijn- en tweedelijnszorg de focus leggen op o.a. (dementerende) senioren met bewegingsachterstand. In bijgevoegde factsheet lees je alles over deze nieuwe interventie.
 


Open het artikel

Factsheet wandelen per provincie

WandelNet (2019-07-22)

Nederlanders maken samen 441 miljoen wandelingen per jaar. Een mooie route, een rondje vanuit huis om fit te blijven, een wandeling met de hond of lekker op een zonnige dag met je kinderen naar het park.

Vaak lopen we op de bonnefooi, maar ruim 66 miljoen keer trokken we er speciaal op uit om routes te lopen. Mooie routes die ons laten genieten van buiten zijn, rust en natuur, maar ook de mooiste plekken laten zien en verrassen met bezienswaardigheden.

 

In Zeeland maken we 14.827.000 wandelingen van minimaal 1 uur. Dit is 3,4% van het totaal. In totaal geven we €39,20 uit per wandelaar per jaar aan wandelproducten. Zie de factsheet voor alle resultaten per provincie.


Open het artikel

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen

Amsterdam UMC (2019-07-10)
In dit literatuuronderzoek werd gekeken naar de associaties tussen bewegen en groei en de ontwikkeling van 0-5 jarigen.De studie heeft alleen onderzoeken gebruikt die over langetijd herhaaldelijk hebben plaatsgevonden (longitudinaalonderzoek) en waar de hoeveelheid beweging meetbaar was. Dit is gedaan met als doel om een uitspraak te kunnen doen over hoeveel beweging bijdraagt aan een gezonde groei enontwikkeling. Door de strenge criteria zijn in totaal 43 studies meegenomen in het literatuuronderzoek.

Bewegen heeft een positief effect op de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Hierbij is alleen gekeken naar het effect van de hoeveelheid bewegen. Het positief effect van bewegen op motorischeontwikkeling zal mogelijk sterker zijn wanneer zowel naar de hoeveelheid als de kwaliteit van bewegenwordt gekeken. Het combineren van bewegen met een leertaak, bijvoorbeeld bewegen tijdens het leren tellen, heefteen positief effect op de resultaten vergeleken met zittend leren. Bewegen heeft dus ook een positief effect op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij lijkt er ook een positieve associatie tebestaan tussen bewegen en leereffecten op de langere termijn. Bijvoorbeeld betere schoolprestaties wanneer kinderen meer bewegen.

Open het artikel

De meerwaarde van groen voor het welbevinden in de leeromgeving samengevat Groen en Leren

Wageningen University & Research: J.A. Hiemstra, S. de Vries en J.H. Spijker (2019-07-09)

Groen in en rondom scholen, kinderdagverblijven en op campussen is goed voor het klimaat binnen en buiten de onderwijsinstelling. Het heeft een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden van leerlingen, studenten en personeelsleden. Het verbetert het concentratievermogen en de prestaties van leerlingen en het verbetert het sociale klimaat. Dit document biedt meer inzicht in de voordelen van groen in relatie tot leren en welbevinden, inclusief verwijzingen naar de wetenschappelijke onderbouwing. 

 

Enkele aanbevelingen uit het rapport om kinderen meer te laten bewegen in het groen:

1.  Zorg voor een aantrekkelijke groene buitenruimte met een divers aanbod van spelaanleidingen en speelmogelijkheden; zorg daarbij ook voor genoeg ruimte, zodat kinderen elkaar niet in de weg zitten.

2. Zorg ervoor dat de vegetatie geïntegreerd is met de overige elementen op het schoolplein: niet alleen maar decor.
3. 
Zorg ervoor dat het groen bestand is tegen de speeldruk op het schoolplein.
4. Een moestuin kan de kinderen zeer betrekken bij het groen. 
5. Zorg voor een uitdagende, maar veilige buitenruimte. Gebruik geen giftige planten en houd rekening met veiligheidseisen.


Open het artikel

20 jaar preventie ZonMw

ZonmW (2019-07-08)

Preventie behoort al 20 jaar tot de kernactiviteiten van ZonMw. In deze publicatie blikken zij  in vogelvlucht terug op al die jaren. 

De ontwikkeling in 20 jaar op het gebied van gezond op school, wijk en op het werk komt in deze publicatie aan bod.

 


Open het artikel

Sportdeelname van volwassenen met laag inkomen.

Fitters, R., Hoekman, R.H.A. (2019-07-03)

Volgens het CBS (2019) hebben mensen uit lagere inkomensgroepen een lagere wekelijkse sportdeelname dan mensen die een hoger inkomen hebben. Dit geeft een eerste inzicht in verschillen in sportdeelname naar huishoudinkomen.

De gemiddelde wekelijkse sportfrequentie is het laagst voor mensen met een minimum huishoudinkomen.
Uit de resultaten blijkt dat bijna de helft van de minimum inkomensgroep nooit sport. Naarmate het huishoudinkomen toeneemt, wordt het percentage mensen dat niet sport lager. Binnen de hoogste inkomensgroep sport 6,5 procent nooit.
 
Wintersporten, golf, mountainbike, buitenfitness en tennis laten zien dat deze sporttakken vooral worden gedaan door mensen met een hoog huishoudinkomen. voetbal, wat vaak wordt gezien als sport die door alle groepen in de samenleving wordt beoefend, heeft een ratio van 1,8 en wordt hiermee relatief meer beoefend door hoge inkomensgroepen.Sporttakken die in grotere mate door mensen met een laag huishoudinkomen worden beoefend zijn dansen, biljart, schaken, midgetgolf en darts.

 

 


Open het artikel

Risicofactoren van verdrinking in Nederland

Floor, C., Eriks, M., Collard, D.C.M. (2019-07-03)

Wat zijn de risicofactoren voor verdrinking in Nederland? In dit onderzoek, uitgevoerd door Mulier Instituut, is op basis van verschillende databronnen in kaart gebracht wat de risicofactoren voor verdrinking in Nederland zijn. Onderstaand enkele uitkomsten:

 

- Mannen verdrinken meer dan vrouwen;

- kinderen tussen 0 en 14 jaar vormen een risicogroep voor verdrinking;
- verdrinkingen komen het meest voor bij recreatie en sportactiviteit.

 

 


Open het artikel

Whitepaper. Sport en bewegen voor mensen met een beperking.

Kenniscentrum Sport (2019-06-25)
Sport en bewegen kan zowel voor mensen met een beperking als voor de gemeente bijdragen
aan verschillende doelen: gezondheid, participatie en kwaliteit van leven. In deze whitepaper zet
Kenniscentrum Sport feiten en cijfers op een rij, geeft tools en handvatten om het gemeentelijk
beleid te versterken en schetst vanuit onderzoek en praktijk wat werkt om mensen met een
beperking in beweging te krijgen en houden.

Open het artikel

SROI Sport en Bewegen

Mulier Instituut (2019-06-19)

De Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen in Nederland bedraagt naar schatting 1 op 2,51. Dit betekent dat geraamd wordt dat de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen ruim 2,5 keer hoger zijn dan de investeringen die erin worden gedaan. Dit blijkt uit het onderzoek dat door Rebel en Mulier Instituut in opdracht van Kenniscentrum Sport is uitgevoerd.

De resultaten van het onderzoek zijn door Karin van der Maat van Kenniscentrum Sport op 19 juni gepresenteerd tijdens de werkconferentie van de Vereniging Sport en Gemeenten in Utrecht.

Andere uitkomsten zijn:

  • De totale kosten van sport en bewegen bedragen 4,4 miljard euro terwijl de opbrengsten zijn geraamd op 11,1 miljard euro.
  • De SROI van sport en bewegen verschilt per gemeente: die varieert van 1 op 1,60 tot 1 op 3,40. Gemeentelijk beleid en vooral externe factoren beïnvloeden het sport- en beweeggedrag en daarmee de maatschappelijke opbrengsten en de SROI.
  • Mensen die sporten en bewegen investeren verhoudingsgewijs het meest van alle betrokken partijen. Er zijn voor deze groep ook veel maatschappelijke opbrengsten (o.a. hogere levensverwachting), net als voor het bedrijfsleven (o.a. productiviteit).

Open het artikel

De Social Return O n Investment (SROI) van s port en b ewegen Onderzoek in opdracht van Kenniscentrum Sport

Mulier Instituut (2019-06-19)

De Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen in Nederland bedraagt naar schatting 1 op 2,51. Dit betekent dat geraamd wordt dat de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen ruim 2,5 keer hoger zijn dan de investeringen die erin worden gedaan. Dit blijkt uit het onderzoek dat door Rebel en Mulier Instituut in opdracht van Kenniscentrum Sport is uitgevoerd.

De resultaten van het onderzoek zijn door Karin van der Maat van Kenniscentrum Sport op 19 juni gepresenteerd tijdens de werkconferentie van de Vereniging Sport en Gemeenten in Utrecht.

Andere uitkomsten zijn:

  • De totale kosten van sport en bewegen bedragen 4,4 miljard euro terwijl de opbrengsten zijn geraamd op 11,1 miljard euro.
  • De SROI van sport en bewegen verschilt per gemeente: die varieert van 1 op 1,60 tot 1 op 3,40. Gemeentelijk beleid en vooral externe factoren beïnvloeden het sport- en beweeggedrag en daarmee de maatschappelijke opbrengsten en de SROI.
  • Mensen die sporten en bewegen investeren verhoudingsgewijs het meest van alle betrokken partijen. Er zijn voor deze groep ook veel maatschappelijke opbrengsten (o.a. hogere levensverwachting), net als voor het bedrijfsleven (o.a. productiviteit).

Open het artikel

Handreiking zwemveiligheid nieuwkomers

VeiligheidNL (2019-06-18)
In Nederland verdrinken jaarlijks rond de tachtig inwoners, waarvan gemiddeld negen onder de vijftien jaar. Verdrinking is doodsoorzaak nummer 1 bij jonge kinderen onder de 4 jaar. Naast de verdrinkingen met dodelijke afloop komen er veel kinderen in een ziekenhuis terecht, met veelal zeer ernstig letsel, waaronder onherstelbare hersenschade.Tussen 1996 en 2015 verdronken er in Nederland ruim twee keer zo veel mensen van
niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders. Ook in de zomer van 2018 waren er weer berichten over nieuwkomers die verdronken in zwembaden, plassen of rivieren.

Nederlanders met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking dan
autochtone Nederlanders. Bij de 5- tot en met 9-jarigen is het verschil met kinderen met een Nederlandse achtergrond het grootst.
Daarnaast blijkt uit epidemiologisch onderzoek dat mannelijke asielzoekers in Nederland een twintig keer grotere kans hebben om te overlijden door verdrinking dan Nederlandse mannen in de periode 2011 tot en met 2015. Dit blijkt uit handreiking zwemveiligheid nieuwkomers. Voor alle gegevens en wat gemeenten kunnen doen, is te lezen in deze rapportage.

Open het artikel

Nalevingsonderzoek 2018-2019. Onderzoek naar de naleving van wettelijke regels voor alcoholverkoop aan jongeren

van den Boomgaard. J., % van Sluijs. J. (2019-06-17)

Het Zeeuwse project Laat Ze Niet Verzuipen! (LZNV) en de dertien gemeenten willen inzicht in de mate waarin alcoholverstrekkers zich houden aan de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. Dit is de rapportage van het nalevingsonderzoek 2018/2019, uitgevoerd door ZB.

 

De belangrijkste conclusies van het onderzoek:

1. Van de 790 in 2018/2019 succesvol bezochte alcoholverstrekkers in  Zeeland, leeft een derde (33%) de regels rond alcoholverkoop aan jongeren na.
2. Vergeleken met de overige  Zeeuwse gemeenten scoren Reimerswaal en Schouwen - Duiveland de hoogste naleefpercentages (69% en 46%). Hulst, Tholen en Terneuzen scoren het laagst.

3. In de scores naar soorten alcoholverstrekkers per gemeente/ hoogste naleefpercentages komen de eerder genoemde scores van  Reimerswaal en Schouwen - Duiveland terug. Beide gemeenten scoren in alle vier de categorieen relatief hoog. Reimerswaal valt extra op met een naleefpercentage bij de commerciele horeca (78%) dat ver uitsteekt boven de rest (Veere, Schouwen - Duiveland en Goes volgen met 39,38 en 37%).
4. In de scores naar soorten alcoholverstrekkers per gemeenten/laagste naleefpercentages komen de eerder genoemde scores van Hulst en Tholen terug. Hulst scoort in alle vier de gemeenten. Tholen scoort bij drie van de vier alcoholverstrekkers zeer laag.


Open het artikel

De veelsporter. Factsheet over kenmerken en motivatie.

Cornfield, L., Dool, R. van den (2019-06-11)

Het aantal mensen dat meer dan 5 uur per week sport groeit (2001: 23,3%. 2017: 30,3%). Ondanks dat vele uren sporten op verslaving kan duiden, zijn veelsporters doorgaans niet sportverslaafd, maar is sport een onderdeel van hun identiteit; zij kunnen zichzelf niet inbeelden zonder sport. Het versterken van de gezondheid en het lichaam is ook voor de veelsporter de belangrijkste reden om te sporten, maar de veelsporter zal eerder aangeven dat hij sporten leuk vindt, dan aangeven dat sporten belangrijk is voor de gezondheid. Ontspanning door te sporten is een ander onderscheidend motief bij de veelsporter.

Dat staat in een factsheet over veelsporters, mensen die meer dan 300 keer per jaar en/of meer dan 5 uur per week sporten, en waarin hun profiel en motivatie is onderzocht door interviews met de doelgroep te houden en data van CBS/RIVM te analyseren.

Andere belangrijke uitkomsten:

  • Veelsporters zijn vooral mannen en hoogopgeleiden die een duursport beoefenen. Met name fietsen en hardlopen zijn populaire sporten onder veelsporters. Hoewel dit individuele sporten zijn, sport de veelsporter vaak samen met anderen.
  • Ondanks dat veelsporters meer tijd voor sport moeten vrijmaken, wordt onvoldoende tijd door veelsporters minder vaak als belemmering genoemd om te sporten dan door niet-sporter en sporters.
  • De grootste nadelen van veel sporten zijn volgens de veelsporter blessures en een negatief gevoel dat wordt ervaren wanneer zij niet kunnen sporten.
  • Veelsporters hebben veel van hun sociale contacten door hun sport.

Open het artikel

Wandelaars. Liever apart en onverhard.

Stichting Wandelnet (2019-06-11)
Wandelen is gezond en leuk. 10,5 miljoen Nederlanders (63%) doet dit dan ook regelmatig. Lopen is bovendien een economische factor van betekenis en niet milieubelastend. Uit een rapport van Stichting Wandelnet, blijkt dat wandelaars de volgende een voorkeur hebben voor onverhard dan verhard. Helaas zijn er maar weinig en waar ze wel zijn, zijn ze niet altijd toegankelijk. Goede wandelpaden zijn schaars. Daar moeten we zuinig op zijn.
Enkele motieven:
1. Meer wandelcomfort
2. Betere landschapsbeleving
3. Behoud cultuurhistorische en ecologische waarden
4. Minder drukte
5. Minder hinder
 

Open het artikel

Feiten en cijfers. Recreatief wandelen en fietsen.

Stichting Wandelnet (2019-06-10)
 Wandelen en fietsen zijn populaire vrijetijdsbestedingen. Bijna alle Nederlanders trekken er weleens te voet of met de fiets op uit.
 Als beheerder van landelijke routenetwerken brengen Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform cijfers en trends over recreatief wandelen en fietsen in kaart. De drie belangrijkste wandelmotieven zijn:
1. buiten zijn
2. ontspanning en hoofd leeg maken
3. conditie
Meer cijfers en feiten, zie bijlage.

Open het artikel

Zo Sport Nederland Factsheet

SportZeeland (2019-06-03)

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven meer te sporten en te bewegen zijn feiten, cijfers en inzichten over sport en beweegdeelname een nuttige basis. Welke sporten worden veel beoefend? Welke deolgroepen sporten juist heel vaak of relatief weinig? Kortom: Hoe sport Nederland eigenlijk.

Belangrijkste uitkomsten zijn samengevat in deze factsheet voor Zeeland. 

 


Open het artikel

Zo sport Nederland. Trends & ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2018)

NOC*NSF (2019-05-27)

In dit rapport zijn de laatste ontwikkelingen in sportdeelname in Nederland van de afgelopen 5 jaar gebundeld. De belangrijkste onderliggende databronnen zijn de leden- en lidmaatschapscijfers van sportbonden aangeslotenbij NOC*NSF en de maandelijkse Sportdeelname Index uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. Het rapport dient als bron van informatie voor de hele sportbranche van Nederland. Het toont zowel deontwikkeling van het aantal actieve sporters in Nederland als de ontwikkeling van leden en lidmaatschappende sportbonden aangesloten bij NOC*NSF.

 

Belangrijkste trends/ontwikkelingen in provincie Zeeland:

1. Aantal inwoners dat sport is 59%. 21% is lid van een vereniging.

2. Zeeland heeft het minste aantal sporters en leden.
3. Fitness, wandelsport en zwemsport zijn de populairste sporten. Fitness en wandelsport vooral populair onder volwassenen. Zwemsport bij kinderen.
4. Gymnastiek en tennis dalen als sporten in heel het land.
5. Meisjes stromen eerder uit bij verenigingen dan jongens.

 


Open het artikel

Infographic - Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2019 - 2020

GGDZeeland & SportZeeland (2019-05-23)
De Gezonde School-aanpak biedt scholen een handvat om de gezondheid van leerlingen structureel te bevorderen.
In het schooljaar 2019- 2020 ontvangen 49 Zeeuwse scholen het ondersteuningsaanbod.
Voor de verdeling per thema, zie bijgevoegde infographic.

Open het artikel

Verenigingsmonitor 2018

Mulier Instituut (2019-05-23)

Twee derde van de sportverenigingen is in staat om het sportaanbod voor de (potentiële) leden te organiseren. Een derde van de verenigingen heeft hiermee moeite. Dit zijn vaker kleine verenigingen (≤ 100 leden) en verenigingen zonder eigen accommodatie. Ongeveer een derde van de verenigingen is maatschappelijk georiënteerd. Deze verenigingen zijn voldoende in staat een bredere maatschappelijke functie te vervullen. Twee derde van de verenigingen is hiertoe niet in staat.

Dit staat in het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2018 waarin het Mulier Instituut de resultaten van de verschillende peilingen bij het MI Verenigingspanel in 2018 beknopt heeft weergegeven.

Enkele andere resultaten uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2018:

  • Een kwart van de sportverenigingen in Nederland is vitaal. Deze verenigingen zijn goed in staat om hun sportaanbod te organiseren en zijn daarbij breed maatschappelijk georiënteerd.
  • Vier op de vijf sportverenigingen houden geen rekening met diversiteit bij de werving en keuze van bestuurders en/of trainers/coaches.
  • Een vijfde van de verenigingen biedt speciale sport- en beweegactiviteiten voor 50-plussers aan. Het zijn met name de grotere verenigingen die speciale activiteiten aanbieden.
  • De helft van de sportverenigingen heeft leden met een beperking. Veelal zijn dit leden met een motorische beperking of gedragsproblemen.
  • 15 procent van de verenigingen is te beschouwen als een club die grotendeels of vergaand open is. Grote verenigingen en verenigingen met een sportaccommodatie zijn vaker grotendeels of vergaand open.
  • De helft van de sportverenigingen met een eigen accommodatie en/of kantine heeft de afgelopen vijf jaar in energiebesparende maatregelen of duurzame energieopwekking geïnvesteerd.
  • Homonegativiteit komt bij 16 procent van de sportverenigingen weleens voor. Bij voetbalverenigingen is dit ongeveer de helft.

Het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2018 is de derde rapportage in een reeks van jaaroverzichten waarin de belangrijkste uitkomsten van de Verenigingsmonitor zijn gepresenteerd.


Open het artikel

Alleen sporten neemt verder toe

Mulier Instituut (2019-04-18)

Dit factsheet van het Mulier Instituut analyseert hoeveel (volwassen) Nederlanders alleen sporten en recreatief bewegen. Gebruikt is gemaakt van data van het Tijdbestedingsonderzoek van 2011 en 2016 (SCP/CBS).

 

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Volwassenen bewegen en sporten vaker alleen. In 2016 werd 42% van de sporttijd zonder gezelschap gesport. In 2011 was dit 38%.
  • Ook recreatief wandelen en fietsen wordt door volwassenen vaker zonder anderen gedaan: 33% in 2016 en 30% in 2011.
  • Een vijfde van de sporters beoefent uitsluitend alleen een sport (21%), tegenover een derde die uitsluitend samen met anderen sport (34%).

 

De wens naar flexibiliteit en het belang van gezondheid als motivatie om te sporten en recreatief te bewegen neemt toe. Dit is terug te zien in de sterke groei van fitness en duursporten zoals wielrennen en hardlopen. Het zijn typen sport die gezondheid en flexibiliteit combineren, waar geen anderen voor nodig zijn en als voordeel hebben dat de sporter zelf een geschikt sportmoment kan kiezen en het eigen tempo/niveau kan bepalen. Hierdoor staat de sport, met als bijzondere eigenschappen de competitie, de organisatie door vrijwilligers, de sport specifieke accommodatie en het sociale karakter meer onder druk.


Open het artikel

Alle kinderen doen mee. Jaarrapportage JFSC Zeeland 2018

SportZeeland (2019-03-25)
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en
jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of sportaanvraag. In 2018 hebben de dertien Zeeuwse gemeenten in totaal 357 kinderen geholpen met een culturele aanvraag en 2465 kinderen om te kunnen sporten. Deze factsheet laat de belangrijkste resultaten van 2018 zien.

Open het artikel

Brancherapport Sportverenigingen

Mulier Instituut (2019-03-18)

Het Brancherapport Sportverenigingen in Nederland geeft antwoord op die vraag door de actuele situatie van de sportverenigingen in kaart te brengen: hoe staan de clubs ervoor wat betreft ledenontwikkeling, bestuur, accommodatie, kader en financiën? In hoeverre zijn de verenigingen in staat in te spelen op maatschappelijke ambities om toegankelijk te zijn voor iedereen en een bijdrage te leveren aan beleid op andere gebieden, zoals in het sociaal domein? Met cijfers en duiding over alle facetten van de Nederlandse sportvereniging biedt het brancherapport Sportverenigingen, het zesde brancherapport van het Mulier Instituut, een onmisbaar overzicht voor iedereen die beleid maakt voor sportverenigingen of clubs gericht wil ondersteunen.

 

 Een aantal belangrijke inzichten uit het brancherapport:

  • Het ledental van clubs neemt geleidelijk toe. De Nederlandse sportvereniging heeft gemiddeld 184 leden. Toch heeft 38 procent van de verenigingen minder dan 50 leden en slechts 9 procent meer dan 500 leden.
  • Verenigingsbesturen zijn eenzijdig samengesteld: het percentage vrouwelijke bestuursleden is 29 procent. Het clubbestuur vergrijst: de gemiddelde leeftijd van bestuursleden is 54 jaar.
  • In 54 procent van de verenigingen wordt voor 100 procent met vrijwilligers gewerkt. 32 procent van de verenigingen heeft betaalde medewerkers. De vrijwillige inzet blijft cruciaal voor sportverenigingen, maar toch voert maar een minderheid een expliciet beleid op dit punt. Wel kijken clubs bij werving verder dan de kring van al actieve mensen en hun netwerk.
  • Qua financiën heeft 70 procent van de verenigingen momenteel geen zorgen. Daar waar andere voorzieningen niet tegen krimp en recessie bestand bleken, bleven de meeste sportverenigingen – zij het soms met moeite – gewoon doordraaien.
  • Sportverenigingen gaan steeds meer samenwerkingen aan met andere sportorganisaties, gemeenten, scholen en welzijns- en zorgorganisaties. Gemeenten in Nederland zijn zich gaan realiseren dat de sportverenigingen niet alleen een centrale drager zijn van het lokale sportaanbod, maar ook kansen bieden om het beleid op andere terreinen te ondersteunen. Steeds meer sportverenigingen bieden ook maatschappelijke activiteiten aan, bijvoorbeeld gerelateerd aan het lokaal beleid voor het sociale domein.
  • Vier van de vijf verenigingen introduceerden in 2016 nieuwe sportactiviteiten, een even groot deel had aanbod voor niet-leden en ruim de helft werkte aan flexibele lidmaatschapsvormen.
  • Kwetsbare burgers vinden niet vanzelf hun weg naar het sportaanbod van verenigingen. Op dit vlak kunnen de verenigingen veel hebben aan expertise en steun die aanwezig is bij lokale partners, buurtsportcoaches of verenigingsondersteuners.
  • Sportverenigingen ontberen nog veelal de professionele kennis en expertise om met mensen met sociale problemen te werken. In 2015 voelde ruim de helft van de trainer/coaches zich (nog) niet bekwaam om met deze doelgroepen te werken.

Veel sportverenigingen zijn in beweging en overal in Nederland tonen clubs nieuw elan. Soms gestimuleerd door de landelijke open club-campagne of een gemeente die vitale en ondernemende clubs als partner zoekt, maar ook op eigen initiatief. Door hun werkingsprincipes te moderniseren, zijn sportverenigingen klaar voor de toekomst.


Open het artikel

Infographic op weg naar rookvrije schoolterreinen

Mulier Instituut & Trimbos Instituut (2019-03-18)

Het Mulier Instituut heeft in opdracht van het Trimbos-Instituut een onderzoek verricht naar de stand van zaken in 2018 met betrekking tot rookvrije schoolterreinen in het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De uitkomsten worden tevens vergeleken met eerdere metingen (2015 en 2016).

Voor dit onderzoek zijn kwantitatieve en kwalitatieve data verzameld, in de vorm van een online vragenlijst en aanvullende interviews. De online vragenlijst is door 366 schoolleiders in het po, 709 schoolleiders in het vo en 94 schoolleiders in het mbo ingevuld. Zeven telefonische interviews zijn afgenomen onder schoolleiders werkzaam op mbo-instellingen met een gedeeltelijk rookvrij schoolterrein.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • In 2018 hebben nog niet alle scholen op het po, vo en mbo een rookvrij schoolterrein: 80 procent van de po-scholen, bijna twee derde van de vo-scholen (62%) en 14 procent van de mbo-scholen heeft een geheel rookvrij schoolterrein.
  • Steeds meer schoolleiders zijn op de hoogte van het amendement Tabakswet (78%).
  • Bij de realisatie van een rookvrij schoolterrein hebben de meeste scholen geen hulp gehad van een externe organisatie.
  • Motivatie voor scholen om het schoolterrein rookvrij te maken is dat scholen het als hun verantwoordelijkheid zien om een gezonde leeromgeving te bieden en dat ze het goede voorbeeld willen geven.
  • Van de scholen die aangeven nu nog gedeeltelijk rookvrij te zijn, verwacht ongeveer de helft voor 2020 geheel rookvrij te worden. Dit geldt voor het po, vo en mbo.
  • Van de niet-rookvrije scholen verschillen de ambities; verwacht wordt dat niet alle scholen in 2020 geheel rookvrij zullen zijn. 

Open het artikel

Zeeuws Sportakkoord

SportZeeland (2019-03-07)

Op 29 juni heeft minister Bruno Bruins samen met vertegenwoordigers van de sport, van gemeenten en andere organisaties het eerste Nationale Sportakkoord getekend: 'Sport verenigt Nederland'. De totstandkoming van het Nationale Sportakkoord was de aanleiding voor Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland om elkaar op te zoeken en het initiatief te nemen om te komen tot een 'Zeeuwse Sportakkoord'.

 

Binnen het Zeeuwse Sportakkoord staan zes thema's centraal en per thema zijn ambities geformuleerd.

1. Inclusieve sport

2. Duurzame sportinfrastructuur

3. Vitale sportaanbieders
4. Vaardig in bewegen
5. Positieve sportcultuur
6. Sportevenementen die inspireren

 

Voor de ambities en doelen, zie het gehele Zeeuws sportakkoord.

 


 


Open het artikel

The Daily Mile - bewezen effectief

Slot-Heijs, J.J., Singh, A.S. (2019-02-19)
The Daily Mole is een interventie waarbij scholen minimaal drie keer per week gedurende vijftien minuten buiten een rondje rennen. Dit is een erkende  erkende interventie om het uithoudingsvermogen van leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 te vergroten.
Jongeren Op Gezond Gewicht heeft het Mulier Instituut gevraagd een onderzoek onder schoolleiders in het primair onderwijs uit te voeren. Het doel van het onderzoek is om de bekendheid, het bereik, wijze van uitvoering, ervaren effecten van en overwegingen tot deelname aan The Daily Mile volgens schoolleiders in kaart te brengen.
Voor dit onderzoek zijn data verzameld door middel van een online vragenlijst onder schoolleiders in het primair onderwijs. In totaal hebben 400 schoolleiders de vragenlijst ingevuld.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • de bekendheid van The Daily Mile neemt steeds verder toe. In 2018 is 81% van de schoolleiders bekend met het beweeginitiatief;
  • een op de tien scholen doet mee aan The Daily Mile;  
  • de deelnemende scholen ervaren bijna allemaal positieve effecten van The Daily Mile. De klas is rustiger, waardoor beter geleerd kan worden (81%), gevolgd door een betere concentratie (61%) en toenemende fitheid/gezondheid (45%). deelnemen;
  • onvoldoende draagvlak en een gebrek aan tijd zijn de meest genoemde redenen om te stoppen met The Daily Mile.

Open het artikel

Factsheet relatie preventieakkoord en sportakkoord

SportZeeland; S. van den Brand (2019-02-18)

Het afgelopen zijn door de Nederlandse overheid twee akkoorden gesloten; preventie- en sportakkoord.

Deze twee hebben behoorlijk wat overlap met elkaar. Thema's zoals bewegen, terugdringen overgewicht en obesitas komen in beide akkoorden terug. In deze factsheet is de relatie beschreven.


Open het artikel

Deelname aan sport en bewegen door ouderen

Mulier Instituut (2019-02-09)

Mulier Instituut heeft onderzoek gedaan naar deelname sport en bewegen bij ouderen. In dit rapport worden enkele thema’s over sport en bewegen voor ouderen beschreven.

 

De wekelijkse sportdeelname van ouderen, zowel van 65-tot 80-jarigen als 80-plussers, steeg de afgelopen jaren sterk, van 25 procent in 2001 tot 42 procent in 2017. Ook de sportdeelname van 55- tot 65-jarigen steeg sterker dan bij 18- tot 55-jarigen. Een belangrijke verklaring hiervoor is de opgebouwde sportervaring van nieuwe generaties ouderen. Zij zijn in tegenstelling tot eerdere generaties in hun leven meer met sportbeoefening in aanraking gekomen en blijven langer actief. Waar jongere volwassenen tijdgebrek als belangrijkste belemmering ervaren om te (blijven) sporten en bewegen, vormen lichamelijke belemmeringen de belangrijkste barrière voor 65-plussers om actief te blijven.

 

Ook het besef van het belang van sport en bewegen voor de gezondheid nam in de afgelopen jaren toe onder ouderen. Zeven op de tien ouderen wandelen en bijna zes op de tien ouderen fietsen wekelijks in de vrije tijd. Duursporten en fitness zijn bij ouderen veel beoefende typen sport. Hoewel ouderen minder vaak lid zijn van een sportvereniging, is het verschil met jongere volwassenen gering als we naar wekelijkse sporters kijken; onder meer golf en tennis zijn populaire verenigingssporten onder ouderen.

Bij de deelname van ouderen is ook een duidelijk onderscheid naar lichamelijke conditie te zien. Enerzijds zijn er actieve gezonde ouderen die volop bewegen. Anderzijds zien we ouderen met gezondheidsproblemen en soms minder gunstige leefgewoonten die minder (kunnen) bewegen. Omdat uit de literatuur blijkt dat sporten en bewegen gezondheidsproblemen op termijn bij veel mensen kan verminderen, lijkt het zinvol om deze groep te verleiden meer te gaan sporten en bewegen. Als eenmaal gezondheidsproblemen zijn opgetreden, is het ingewikkelder om ouderen te activeren, zeker als zij minder ervaring hebben met sporten en bewegen.


Open het artikel

Factsheet suiker in frisdrank

SportZeeland; S. van den Brand (2019-01-22)

Suikers heb je nodig, maar teveel is niet goed. In deze factsheet meer informatie over suiker in frisdrank bij sportdranken.

 


Open het artikel

Richtlijnen gezonde voeding

SportZeeland; S. van den Brand (2019-01-22)

Wat is gezonde voeding? Het ene product bevat 0% vet en op het volgende etiket staat 0% suiker. In Nederland zijn richtlijnen opgesteld m.b.t. gezonde voeding door de  gezondheidsraad. In deze factsheet een paar trucs die vaak toegepast worden bij etikettering producten.

 


Open het artikel

Factsheet voeding voor & na het sporten

SportZeeland; S. van den Brand (2019-01-22)
Wie zullen onze nieuwe Olympische kampioenen worden van 2030? Topsporters in de dop doen er alles aan om dat ene doel te bereiken. Niet alleen tijdens de trainingen, maar ook op gebied van voeding, slapen en mentale ondersteuning. Wanneer je als topsporter of als amateur gaat sporten is het belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen. In deze factsheet enkele tips om te sporten voor & na het sporten.Wanneer je gaat sporten is het zeer van belang om voor en na de inspanning de goede voedingstoffen binnen te krijgen

Open het artikel

Factsheet vochtinname

SportZeeland; S. van den Brand (2019-01-22)

Tijdens sporten verlies je een hoop vocht. Dit is niet erg. Als je het maar op tijd aanvult.

In deze factsheet informatie over vochtinname.


Open het artikel

Factsheet Zeeuws Sportakkoord. Inclusieve sport.

SportZeeland; A. Dijkstra (2019-01-15)
In navolging van het landelijk sportakkoord is het Zeeuws Sportakkoord gepresenteerd. 1 van de thema's die aan bod komen in beide publicaties is het onderwerp: inclusieve sport. In deze factsheet enkele cijfers over dit onderwerp.  

Open het artikel

Factsheet Gehandicaptensport en sportaanbieders; een (on)mogelijke combinatie

Mulier Instituut (2019-01-14)

Meer dan de helft van de Nederlandse sportverenigingen (55%) heeft sporters met een beperking als lid. Bij fitnesscentra (97%) en zwemorganisaties (90%) is dit percentage hoger.

Gemiddeld bestaan deze sportorganisaties voor 5 tot 7 procent uit sporters met een beperking. Een groot deel van de sportaanbieders is bereid om (meer) sporters met een beperking op te nemen, waarbij een deel daarvan mogelijkheden ziet om dit ook te realiseren.

Dit staat in de factsheet, waarin het Mulier Instituut het sportaanbod voor sporters met een beperking in kaart heeft gebracht.

 

Sporters met een beperking kunnen geïntegreerd sporten met mensen zonder beperking, maar het komt ook regelmatig voor dat aparte groepen of specifieke uren worden opgezet voor sporters met een (specifieke) beperking.

 

Het sportaanbod voor sporters met een beperking is lang niet altijd structureel in de organisatie ingebed. Het vinden van geschikte en gekwalificeerde instructeurs/vrijwilligers en het hebben van voldoende geschikte ruimtes voor sporters met een beperking zijn voor sportaanbieders de grootste belemmeringen om dit te realiseren. Wanneer een goede sfeer en draagvlak aanwezig zijn, goede en betrokken instructeurs beschikbaar zijn en extra aandacht en begeleiding aan de sporters kan worden gegeven, werkt dit bevorderend voor het verwelkomen en behouden van sporters met een beperking.



Open het artikel

Factsheet Motivatie om te sporten en bewegen neemt toe

Mulier Instituut (2019-01-10)

Nederlanders sporten en bewegen niet alleen meer, ook de motivatie om in beweging te komen groeit. 62 procent van de Nederlanders is redelijk of sterk gemotiveerd om te sporten en bewegen. Dit was in 2011 56 procent. De redenen om te sporten en bewegen zijn vooral gerelateerd aan gezondheid. Sporten en bewegen voor het plezier, ontspanning en sociale contacten staan daarentegen enige mate onder druk.

Dit blijkt uit het Nationaal Sportonderzoek van het Mulier Instituut dat een vergelijking maakte tussen 2011 en 2018.

 

De motivatie om te sporten en bewegen hangt samen met de mate van deelname aan sport en bewegen. Hoe meer iemand sport en beweegt, hoe sterker de motivatie. Bijna niemand vindt dat het belang van sporten en bewegen voor de gezondheid wordt overdreven (in 2011: 18% mee eens;  in 2018: 13%). Ook mensen die niet of nauwelijks sporten of bewegen onderschrijven dit (18% eens).

 

Mensen die nauwelijks sporten of bewegen zien veel minder vaak redenen om hieraan deel te nemen. Hoewel ook zij overtuigd zijn van het effect op de gezondheid, noemen zij duidelijk minder vaak gezondheid als reden om (meer) te gaan sporten en bewegen. Als belangrijkste belemmering wordt tijdgebrek genoemd (in 2018: 43%; 2011: 40%). Een groeiende groep geeft als belemmering op dat ze sporten en bewegen niet leuk vinden (20% 2011 en 25% 2018).


Open het artikel

Fitnessbranche in Nederland. 2018

Mulier Instituut (2019-01-09)
In deze factsheet van het Mulier Instituut zijn de belangrijkste en meest recente cijfers en trends over de Nederlandse fitnessbranche gebundeld. 21 procent van de Nederlanders van 12-79 jaar deed in 2016 wekelijks aan fitness, in 2001 was dat nog 12 procent. De groei van de fitnessdeelname komt met name van de groepen die eerder ondervertegenwoordigd waren: mannen, 65-plussers en personen met lagere inkomens. Daarmee is de fitnessdeelname in Nederland verder gedemocratiseerd.

Open het artikel

Factsheet Zeeuws Sportakkoord Thema Vaardig in Bewegen

SportZeeland; S. van den Brand (2019-01-07)
In navolging van het landelijk sportakkoord is het Zeeuws Sportakkoord gepresenteerd. 1 van de thema's die aan bod komen in beide publicaties is het onderwerp: vaardig in bewegen. In deze factsheet enkele cijfers over dit onderwerp.

Open het artikel

Factsheet Rapportage Sport 2018

SportZeeland; S. van den Brand (2018-12-17)
In deze factsheet de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen afkomstig uit Rapportage Sport (2018) die is uitgebracht door het SCP in samenwerking met Mulier Instituut in opdracht van ministerie van VWS. Deze factsheet is uitgebracht door SportZeeland.

Open het artikel

Rapportage Sport 2018

Poel, van der., H, Hoeijmakers, R., Pulles, I., & Tiessen-Raaphorst, A. (2018-12-12)
Dit is de zesde Rapportage sport van Sociaal en Cultureel Planbureau in samenwerking met het Mulier Instituut en beschrijft de maatschappelijke ontwikkelingen en cijfermatig de veranderingen in de afgelopen jaren m.b.t. beweeggedrag, gebruik van sportaccommodaties etc. 
Het rapport is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, directie Sport. 

Open het artikel

Nationaal preventieakkoord

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2018-11-23)

Een gezonder Nederland dát is wat we willen bereiken. Met kinderen die een goede start maken en daar hun leven lang profijt van hebben. Met actieve volwassenen, die fit hun pensioen in gaan. En met ouderen die veel gezonde levensjaren hebben en zo lang mogelijk meedoen inde samenleving. Dát is de ambitie van dit Nationaal Preventieakkoord. Een ambitie die we met z’n allen waar gaan maken. Het preventieakkoord richt zicht op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Enkele ambities die geformuleerd zijn, waar we in Zeeland ook aan werken, middels het Zeeuws Sportakkoord:

1. Het is de ambitie om in 2040 een gezonde leefstijl onderdeel te laten zijn van het DNA van het onderwijs. Hierdoor zal ook de jeugd meer aandacht krijgen voor gezondheidsvaardigheden. De activiteiten gericht op het onderwijs die hieraan vanuit dit akkoord bijdragen zullen via het Programma Gezonde School lopen.

2. Via het Programma Gezonde School wordt het belang van een rookvrij
schoolterrein gepromoot en kunnen scholen rekenen op ondersteuning bij het
realiseren van een rookvrij schoolterrein.
3. Daarnaast worden uiterlijk in 2020in alle provincies minimaal 200 gemeenten en scholen ondersteund met kennis en expertise om lokaal gezonde schoolpleinen te realiseren.

4. In 2020 zullen er 2500 sportverenigingen aan de slag zijn met een gezonder aanbod in sportkantines.

5. Ook wordt sport en bewegen gestimuleerd voor specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan mensen met een motorische beperking. Voor alle plannen, zie het preventieakkoord.


Open het artikel

Lichamelijke opvoeding en sport in het voortgezet onderwijs

Slot - Heijs, J., & Lucassen, J. (2018-11-14)

In deze 1-meting uitgevoerd door het Mulier onderzoek, is in beeld gebracht hoe lichamelijke opvoeding en sport op scholen voor voortgezet onderwijs in 2018 zijn gerealiseerd. Onderwerpen die aan bod komen zijn de huidige lessituatie, werkwijze en kwaliteit, aanvullend aanbod voor lichamelijke opvoeding en sport en toekomstbeeld. Waar mogelijk zijn resultaten vergeleken met de 0-meting uit 2014. Voor de 1-meting hebben 250 schoolleiders en 361 sectieleiders lichamelijke opvoeding van verschillende schoollocaties een online vragenlijst ingevuld. Beide respondentgroepen zijn gewogen naar denominatie, regio en stedelijkheid.

 

Belangrijkste conclusies:
1. De ingeroosterde lestijd blijft achter bij de normtabel in het vmbo tl/gl en is in de eerste leerjaren van de havo en het vwo significant afgenomen ten opzichte van 2014. Er is inzet nodig om het achterblijven in lestijd tegen te gaan en het lesaanbod over de volle breedte op een toereikend niveau te houden.

2. 86 procent van de leerlingen krijgt 1 of 2 keer per week lichamelijke opvoeding
3. Sectieleiders lichamelijke opvoeding zijn evenals in 2014 minder positief over de huidige stand van zaken dan schoolleiders. Dit kan samenhangen met een verschil in beoordelingsperspectief, maar ook wijzen op verschillen in visie. Voor de toekomst van het schoolbeleid op dit leergebied lijkt het van belang de afstand tussen beide groepen betrokkenen te verminderen.

4. Veel sectieleiders lichamelijke opvoeding geven aan motivatieproblemen te zien bij leerlingen. De motivatieproblemen nemen bij een groter deel van de scholen toe dan af. Het is zinnig om nader te onderzoeken waar de afnemende waardering van leerlingen voor het vak vandaan komt.


Open het artikel

Factsheet Verenigingsleven en Vrijwilligerswerk

ZB (2018-10-24)

In samenwerking met SportZeeland heeft de Zeeuwse Bibliotheek een factsheet ontwikkeld over verenigingsleven en vrijwilligerswerk onder jongvolwassenen. Eén op de vier Zeeuwse jongvolwassenen deed in 2016 vrijwilligerswerk. In 2008 was dit één op de drie. Dit blijkt uit de Jeugdmonitor Zeeland, die in 2016 voor de vierde keer werd gehouden onder de Zeeuwse 21-23 jarigen.
De daling is vooral zichtbaar bij sportverenigingen. Daarentegen is een lichte stijging te zien in het lidmaatschap van sportverenigingen. In 2016 was 44% van de jongvolwassenen lid van een sportvereniging. 


Open het artikel

Valongevallen bij ouderen Ongevalscijfers 2017

Veiligheid Nederland (2018-09-18)
Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. We spreken hierbij van privé-valongevallen: ongevallen die niet in het verkeer, een arbeidssituatie of tijdens het beoefenen van een sport plaatsvinden. Een ongelukkige val met soms een botbreuk als gevolg: veel ouderen komen terecht op de spoedeisende hulp met ernstig letsel. Uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat in 2017 maar liefst 102.000 ouderen na een val in of rondom het huis bij de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht kwamen. Dit betekent dat in 2017 gemiddeld elke 5 minuten een 65-plusser slachtoffer was van een privé valongeval met letsel dat moest worden behandeld op een SEH-afdeling. Bij 69.700 van deze 102.000 ouderen was er sprake van ernstig letsel. Dit zijn maar liefst 190 ouderen per dag. Dit blijkt uit onderzoek van Veiligheid Nederland.

Open het artikel

Factsheet Schouwen - Duiveland. Sport, Bewegen en Gezondheid.

SportZeeland; S.van den Brand (2018-08-01)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Schouwen - Duiveland.

Open het artikel

Sport en bewegen in Nederland en de Europese Unie (2009, 2013 en 2017)

Stam, W. van, Dool, R. van den (Mulier Instituut) (2018-07-30)

Hoeveel sporten en bewegen Nederlanders per week in vergelijking met andere burgers uit de Europese Unie? Wat zijn de motieven en belemmeringen van burgers om te sporten? Dit factsheet van het Mulier Instituut analyseert de Special Eurobarometer - sport and physical activity (2009, 2013 en 2017), een onderzoek onder ruim 28.000 Europeanen van 15 jaar en ouder uit 28 (in 2009: 27) landen van de Europese Unie.

Enkele bevindingen zijn:

  • Vier op de vijf Nederlanders (80%) bewegen wekelijks recreatief en niet-sport gerelateerd, zoals fietsen, dansen, tuinieren. Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).
  • Eén op de drie Nederlanders (27%) is lid van een sportvereniging. Dat is het hoogste percentage in de EU (EU-gemiddelde: 12%).
  • Van alle EU-inwoners is de Nederlander, net als in 2013, het meest tevreden met de mogelijkheden die de woonomgeving (94% vs. 74% EU) en de lokale sportaanbieders (94% vs. 73% EU) bieden om fysiek actief te zijn.
  • Plezier is voor Nederlanders het belangrijkste motief om te sporten en bewegen (65%), gevolgd door het verbeteren van de fitheid (64%) en gezondheid (63%) en ter ontspanning (63%). Met name plezier wordt in andere EU-landen veel minder vaak genoemd.
  • Zowel in Nederland als in de rest van de EU is ‘geen tijd’ de belangrijkste reden om niet te sporten.

Open het artikel

Factsheet. Feiten en cijfers wandelen in Zeeland.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-07-09)
Buitenrecreatie is het nieuwe sporten. De laatste 15 jaar is het individueel sporten veel populairder geworden. Steeds vaker wordt buitensport, zoals wandelen en fietsen gekozen boven een officiële sport. In deze factsheet kansen en mogelijkheden voor Zeeland om hierop in te spelen.

Open het artikel

''Nationaal sportakkoord Sport verenigt Nederland''

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2018-06-29)
Met dit sportakkoord worden de perspectieven van VWS, VSG/VNG en NOC*NSF met betrekking tot de sport in Nederland verenigd. Deze drie partijen onderschrijven dat sport en bewegen van grote waarde5 is voor individuen en voor de samenleving. Sporten en bewegen is goed voor je gezondheid, je sociale contacten, je welzijn, je persoonlijke ontwikkeling en bovenal leuk om te doen.  De strategische partners zijn overtuigd van die waarde van sport en bewegen voor ieder individu. Zij willen alle Nederlanders van sport en bewegen laten genieten. VWS, VSG/VNG en NOC*NSF onderkennen dat dit alleen lukt als de sport dermate aantrekkelijk is, dat iedereen zich in elke levensfase in het sportdomein kan en wil begeven.
Om dit voor elkaar te krijgen, hebben de strategische partners zes ambities geformuleerd. Voor vijf van de zes ambities zijn doelstellingen en interventies uitgewerkt.

1. Inclusief sporten & bewegen;
De ambitie is dat iedere Nederlander een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Inclusief sporten en bewegen is vanzelfsprekend. Belemmeringen vanwege leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie nemen we weg.
2. Duurzame sportinfrastructuur
De ambitie is om Nederland te voorzien van een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur. De exploitatie van sportaccommodaties wordt sterk verbeterd, de openbare ruimte wordt beweegvriendelijk ingericht en alle sportaccommodaties zijn straks duurzaam.
3. Vitale sport- en beweegaanbieders
De ambitie is om alle typen aanbieders van sport en bewegen toekomstbestendig te maken. De financiële en organisatorische basis wordt op orde gebracht zodat aanbieders hun vizier kunnen richten op een passend aanbod en op passende bindingsvormen.
4. Positieve sportcultuur
De ambitie is dat overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport kan worden. Dit vraagt aandacht van iedereen en om ondersteuning van bestuurders, sportclubs, trainers, ouders en verzorgers ook om misstanden te voorkomen en de ondergrens te bewaken.
5. Vaardig in bewegen
De ambitie is om meer kinderen aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen en om de neerwaartse spiraal van de motorische vaardigheid van kinderen de komende jaren naar boven toe om te buigen.
De zesde ambitie “topsport die inspireert” zal in de loop van 2019 eenzelfde uitwerking krijgen. Daarbij is de strekking dat Nederlandse topsportprestaties en topevenementen in Nederland een cruciale inspiratie vormen voor de verenigende waarde van sport. Het meeleven met onze sporters op de Olympische en Paralympische Spelen of het ervaren van topsportevenementen in eigen land hebben een sterke inspirerende en verbindende werking in de Nederlandse samenleving die verder uitgebouwd kan worden.

Open het artikel

SportStimuleert!

VSG (2018-06-28)
  In de visie SportStimuleert! schetst Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) een samenhangende visie op het lokale sportbeleid. Met als doel inzicht te geven in de mogelijkheden die lokaal sport- en beweegbeleid bieden voor gemeente en inwoners. Lees meer in het bijgevoegde artikel.

Open het artikel

Sport en bewegen in de openbare ruimte. het gebruik van de openbare ruimte voor beweegactiviteiten.

Mulier Instituut; Eck, M. van, Davids, A. (2018-06-07)
Sporten en bewegen in de openbare ruimte wint aan populariteit. Duursporten is de snelst groeiende sporttak in Nederland (Van den Dool, 2016). Met deze factsheet wordt een beeld gegeven van de populariteit van de voornaamste beweegactiviteiten die in de openbare ruimte plaatsvinden en de beweegredenen om in de openbare ruimte te sporten en te bewegen. Daarnaast is inzicht gegeven in de wijze waarop gebruikgemaakt wordt van de openbare ruimte en wat hierbij belangrijk wordt gevonden.

Open het artikel

Whitepaper jeugd uit gezinnen met een laag inkomen.

Willemsen., N. & Beck., R. (2018-06-06)

Jeugd tussen de 4-12 jaar uit zogenaamde lage SES (sociaal economische status) wijken sporten minder dan het landelijk gemiddelde. Niet meer dan 30% van deze kinderen doen mee in georganiseerde sportactiviteiten. Zij komen minder in aanraking met andere vormen van sport en bewegen. Ook hun ouders sporten niet of minder en er zijn minder faciliteiten om te sporten/bewegen in lage SES wijken, volgens onderzoek van het Mulier instituut (2012). Wat is hier nou aan te doen?

In dit whitepaper staat beschreven hoe de specifieke doelgroep jeugd (4-12 jaar), woonachtig in lage SES wijken is te binden en te behouden bij sport- en beweeginterventies.


Open het artikel

Factsheet samenvatting Sport, Bewegen en Gezondheid Zeeuws-Vlaanderen

Sportzeeland: S. van den Brand (2018-06-05)
Op 21 maart 2018 zijn de laatste gemeenteraad verkiezingen gehouden. SportZeeland heeft van alle Zeeuwse gemeenten cijfers in beeldgebracht m.b.t. sport, bewegen engezondheid. In deze factsheet zijn uitkomsten gebundeld van de drie gemeenten in Zeeuws -Vlaanderen; Hulst, Sluis en Terneuzen.

Open het artikel

Factsheet ontwikkeling meisjesvoetbal

SportZeeland; S. van den Brand (2018-05-29)

 Van 16 juli tot en met 6 augustus 2017 vond in Nederland het EK vrouwenvoetbal plaats. Het EK verliep voor Nederland behoorlijk succesvol: De Oranjevrouwen werden Europees kampioen. SportZeeland wilde weten hoe het meisjesvoetbal zich in Zeeland ontwikkelt. Deze factsheet geeft een impressie over meisjesvoetbal in Zeeland.

 

Meer weten over meidenvoetbal? Mulier Instituut heeft onderzoek gedaan naar belangstelling en betekening m.b.t. EK vrouwenvoetbal 2017. Zie kennisplein.



Open het artikel

Factsheet Reimerswaal. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-05-24)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Reimerswaal.

Open het artikel

Factsheet Veere. Sport, bewegen en gezondheid

SportZeeland; S. van den Brand (2018-05-24)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Veere.

Open het artikel

Factsheet gemeente Vlissingen. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-05-14)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Vlissingen.

Open het artikel

BMC Medicine: Wetenschappelijk bewijs dat Daily Mile werkt!

Ross A. Chesham, Josephine N. Booth, Emma L. Sweeney, Gemma C. Ryde, Trish Gorely, Naomi E. Brooks and Colin N. Moran (2018-05-10)
Het dagelijks onder lestijd 15 minuten een rondje rennen, ook wel The Daily Mile genoemd, maakt basisschoolleerlingen actiever en verbetert hun conditie en gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in BMC Medicine (The Daily Mile makes primary school children more active, less sedentary and improves their fitness and body composition; a quasi-experimental pilot study).


Onderzoekers van de universiteiten van Stirling en Edinburgh geven beleidsmakers de aanbeveling om The Daily Mile te introduceren op scholen over de hele wereld. Veel leerkracht op basisscholen geven aan dat The Daily Mile een succes is, maar tot nu tot nu toe was er weinig wetenschappelijk bewijs. In dit nieuwe onderzoek werden 391 kinderen tussen 4 en 12 jaar op twee Engelse basisscholen vergeleken. Een waar leerlingen The Daily Mile liepen en een andere waar ze dat niet deden.
Dr. Colin Moran: "Ons onderzoek toont positieve veranderingen bij kinderen die deelnamen aan The Daily Mile-interventie, in vergelijking met onze controleschool waar het schema niet werd geïntroduceerd." De onderzoekers ontdekten dat de kinderen die The Daily Mile deden, significant gezonder waren dan degenen die dat niet deden. Dr. Naomi Brooks legt uit: "We zagen een relatieve toename van 9,1 minuten per dag in termen van MVPA en een relatieve afname van 18,2 minuten per dag in sedentaire tijd. Kinderen op de interventieschool renden gemiddeld 39,1 meter meer tijdens de shuttle-run en ook hun lichaamssamenstelling verbeterde."


 


Open het artikel

Factsheet gemeente Noord-Beveland. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-04-26)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Noord-Beveland.

Open het artikel

Factsheet Mulier Instituut. Betaalbaarheid en betalingsbereidheid: de betekenis van de prijs bij sportbeoefening

Hoeijmakers, R. & Hoekman, R. (2018-04-26)

Uit onlangs gepubliceerde factsheet van het Mulier Instituut, blijkt dat de helft van de jongeren vaker gaat sporten als sport goedkoper wordt.

Andere uitkomsten van het onderzoek:

•Meer dan in 2016 worden de kosten verbonden aan sport bezwaarlijk gevonden (van 25% in 2016 naar 33% in 2018);

•Niet-sporters zijn vaker (35%) ontevreden over de kosten die zijn verbonden aan het doen van sport dan sporters met een lidmaatschap (25%);

•23 procent van de mensen die niet lid is van een sportvereniging overweegt lid te worden bij een prijsdaling. Voor fitnesscentra is dit 33 procent.

Alle resultaten zijn terug te vinden in de factsheet. 


Open het artikel

Factsheet Beachvolleybal is booming

SportZeeland (2018-04-26)
Beachvolleybal is een sport in opkomst. Onlangs publiceerde het Mulier Instituut het rapport 'Onze Sport is Booming' (2018). Een casestudie met o.a. de opkomst van beachvolleybal. Desondanks blijft beachvolleybal in Zeeland achter bij de mogelijkheden. Deze factsheet geeft inzicht in de ontwikkeling en kansen van beachvolleybal in Zeeland.

Open het artikel

Factsheet gemeente Terneuzen. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-04-24)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Terneuzen.

Open het artikel

Factsheet Grenzeloos Actief

Grenzeloos Actief (2018-04-23)

Sport en bewegen is niet alleen leuk om te doen, het heeft ook een positieve invloed op de gezondheid, het is goed voor
het zelfvertrouwen en sociale contacten.Voor mensen met een beperking is het nog niet vanzelfsprekend om dichtbij huis passend sport- en beweegaanbod te vinden. De sport- en beweegdeelname blijft achter in vergelijking met mensen zonder beperking.
Lees meer in deze factsheet over feiten en cijfers, tools, interventies en praktijkvoorbeelden.

 


Open het artikel

Peil.Bewegingsonderwijs - einde basis- en speciaal basisonderwijs 2016 - 2017

Onderwijsinspectie (2018-04-20)

Leren bewegen én plezier in bewegen. Dat staat bij bewegingsonderwijs centraal. In Peil.Bewegingsonderwijs is gekeken naar het aanbod van basisscholen en scholen in het speciaal basisonderwijs. Ook de prestaties van leerlingen van het laatste leerjaar zijn in kaart gebracht. Net als de trends ten opzichte van de vorige peiling in 2006. In de afgelopen tien jaar zijn kinderen in groep 8 slechter gaan bewegen. Ze presteren minder op onderdelen als balanceren, het werpen en vangen van een kleine bal en touwzwaaien. Uit het onderzoek gedaan onder 69 Nederlandse basisscholen en twintig scholen voor speciaal basisonderwijs, komt ook naar voren dat op scholen waar een echte gymleraar de bewegingslessen geeft, de leerlingen op een aantal onderdelen beter scoren. Dit rapport geeft aanknopingspunten voor scholen en beleidsmakers om in gesprek te gaan over het bewegingsonderwijs

 

 


Open het artikel

Factsheet sportdeelname & leefstijl

Mulier Instituut: R. van den Dool (2018-04-19)

Nederlanders die wekelijks sporten roken minder, eten gezonder, bewegen vaker voldoende en hebben minder overgewicht dan niet-sporters. Daarnaast blijkt dat hoe meer gezonde keuzes iemand maakt, hoe groter de kans is dat iemand aan sport doet.

Dit stelt het Mulier Instituut in het factsheet leefstijl en sport, waarin CBS enquêtegegevens zijn geanalyseerd. Hoewel alcohol niet goed voor de gezondheid is, zien we dat sporters juist wel meer drinken. Van de zo goed als niet-drinkers (minder dan 1 glas per week), beoefent 38 procent wekelijks een sport. Van de mensen die 1-5 glazen per week drinken is dat 57 procent, bij 6-11 glazen zelfs 63 procent, waarna de sportdeelname boven de 12 glazen per week afneemt tot 56 procent. Dit patroon is zichtbaar bij alle leeftijdsgroepen.

 


Open het artikel

Sportbonden monitor 2016: ontwikkeling van organisaties in de sport.

Kusters, E., Brands, H., Hiemstra, A., & Kalkman, I. (2017). (2018-04-19)

Deze Sportbonden Monitor 2016 van NOC*NSF, brengt de facts en figures van de sportbonden in Nederland in beeld aan de hand van de volgende thema’s:

  • sportdeelname;
  • topsport;
  • financiën;
  • HR;
  • besturen en governance.

Open het artikel

Factsheet Middelburg. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-04-18)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Middelburg.

Open het artikel

Handreiking Sport, Bewegen en omgevingswet.

Vereniging Sport en Gemeenten (2018-04-09)
De Omgevingswet komt eraan. Deze wet bundelt wet- en regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving en stelt de leefomgeving en de gebruiker centraal in plaats van de regels. Vereniging Sport en Gemeenten voorziet hiermee een grote kans om sport en bewegen een integraal onderdeel van ruimtelijke ontwikkelingen te laten zijn. Met het benoemen van participatie en gezondheid als expliciete thema’s binnen de verbetering van de leefomgeving, ligt er voor de vertegenwoordigers van sport en bewegen in Nederland een nieuwe mogelijkheid om sport en bewegen die plek te geven die het verdient. In deze handreiking treft u alle informatie over mogelijke kansen op het gebied van sport- en bewegen bij de nieuwe omgevingswet.

Open het artikel

'Onze sport is booming'. Een casestudie naar de opkomst van padel, beachvolleybal en boulderen.

Mulier Instituut: Hoeijmakers, R., & Romijn, D. (2018) (2018-03-19)

De populariteit van sporten varieert door de jaren heen. Hierdoor bestaat de vraag welke accommodaties wel of niet een blijvende plek in het sportlandschap zullen verwerven. In deze studie is de mogelijkheid verkend om de groeicurve van nieuwe sporten in kaart te brengen met het doel om voorspellende uitspraken te doen over de verankering van nieuwe sporten in Nederland. Dit is gedaan aan de hand van drie casestudies naar ‘nieuwe’ sporten in Nederland: padel, beachvolleybal en boulderen. De vraag die in dit onderzoek centraal stond is: wat zijn voorspellende factoren voor de verankering van nieuwe sporten in Nederland? De resultaten van het onderzoek worden in deze rapportage gepresenteerd.
Benieuwd naar Zeeland en beachvolleybal. Bekijk de factsheet Beachvolleybal is booming op het kennisplein.


Open het artikel

factsheet gemeente Tholen. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-03-15)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Tholen. Factsheet is uitgebracht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018.

Open het artikel

Factsheet gemeente Goes. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-03-13)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Goes. Factsheet is uitgebracht in aanloop nar de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018.

Open het artikel

Factsheet gemeente Borsele. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-03-13)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Borsele. Factsheet is uitgebracht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018.

Open het artikel

Factsheet gemeente Kapelle. Sport, bewegen en gezondheid.

SportZeeland; S. van den Brand (2018-03-08)
Alle cijfers m.b.t. sport, bewegen en gezondheid zijn samengevat in bijgevoegde factsheet voor de gemeente Kapelle. Factsheet is uitgebracht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018.

Open het artikel

Factsheet: Jeugdsportfonds Zeeland 2016

SportZeeland (2017-05-03)
Alle kinderen moeten kunnen sporten! Het Jeugdsportfonds Zeeland geeft sportkansen aan kinderen van 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een sportvereniging. Door te sporten kan een kind zich ontwikkelen op fysiek, mentaal en sociaal gebied. En dat is belangrijk voor een goede toekomst. Deze factsheet geeft een impressie van de resultaten van 2016.

Open het artikel

Factsheet: Gezonde School 2016

SportZeeland (2017-05-02)
Gezonde leerlingen presteren beter! Met de Gezonde School Aanpak draagt een school (po, vo en mbo) structureel bij aan een goede gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen en medewerkers. De aanpak gaat uit van watde school al doet, bouwt hier op voort en sluit aan bij de wensen en behoeften van de school. Deze factsheet geeft inzicht in het bereik van de Gezonde School in 2016 in Zeeland.

Open het artikel

Factsheet: Lekker in je vel met groen en blauw in de wijk

Jeugdmonitor Zeeland (2017-02-24)
Hebben de hoeveelheid groen en het Zeeuwse water een positieve invloed p de gezondheid van Zeeuwse scholieren? Dit hebben ZB| Planbureau en de GGD onderzocht. De resultaten vindt u in de volgende factsheet. 

Open het artikel

Factsheet: Wandelen met 'Elke Stap Telt' - 2015

SportZeeland; L. de Regt (2016-09-12)

'Elke Stap Telt' is een wandeltrainingsprogramma voor 55-plussers waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Deze interventie is landelijk erkend als 'goed beschreven' en staat op de menukaart van de Sportimpuls. 

In 2015 is de interventie op verschillende plaatsen uitgevoerd, zowel in Zeeland als daarbuiten. Deze factsheet presenteert het bereik en de resultaten.


Open het artikel

Gezondheid en voeding - Jeugdmonitor Zeeland

ZB (2016-08-15)
In de themapublicatie ‘Gezondheid en voeding’ wordt ingegaan op gezondheid, gewicht en voeding van jonge kinderen (3 en 4 jarigen), basisschoolkinderen (groep 6) en scholieren (klas 3 voortgezet onderwijs) uit onderzoek van 2001 tot 2015. 

Open het artikel

Complete nationale wandelmonitor 2016

Stichting Wandelnet (2016-06-07)

Wist je dat ruim 10,5 miljoen Nederlanders (63% )wandelt. Dat is 2 van de 3 Nederlanders. Dit blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2016 van Stichting Wandelnet. Top 3 vrijetijdsactiviteiten:1. wandelen (441 miljoen)

2. winkelen in de binnenstad (202 miljoen)
3. uit eten gaan (194 miljoen)

7 kilometer is de gemiddelde afgelegde afstand per wandeling.

 


Open het artikel

Factsheet: Gezonde School

SportZeeland (2016-05-10)
Gezonde leerlingen presteren beter! Met de Gezonde School Aanpak draagt een school (po, vo en mbo) structureel bij aan een goede gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen en medewerkers. De aanpak gaat uit van watde school al doet, bouwt hier op voort en sluit aan bij de wensen en behoeften van de school. Deze factsheet geeft een overzicht van het bereik van de Gezonde School in Zeeland.

Open het artikel

Belemmeringen en drijfveren voor sport en bewegen bij ondervertegenwoordigde groepen

RIVM: Hoogendoorn., M.P & Hollander., de., E.L. (2016-02-01)
Bepaalde groepen mensen in Nederland bewegen en sporten minder
vaak. Dit zijn vooral mensen met een lage opleiding en/of laag inkomen, met een migratieachtergrond, ouderen, chronisch zieken, en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Stimulansen om meer
in beweging te komen zijn onder meer aanmoediging en ondersteuning
vanuit de directe omgeving (naasten en begeleiders), een goede trainer,
en een op maat gemaakt aanbod waar de doelgroep van op de hoogte
is. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
 
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksge-
zondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om te stimuleren dat mensen meer
bewegen wilde de Directie Sport weten welke belemmeringen en drijfve-
ren mensen hierbij ervaren. Hiervoor is literatuuronderzoek gedaan en zijn experts geraadpleegd. 

Open het artikel

Factsheet: Kwetsbare senioren in Zeeland

SportZeeland (2015-11-16)
Kwetsbare senioren bewegen steeds minder, terwijl dit essentieel is voor de zelfredzaamheid en participatie van deze groep. SportZeeland heeft onderzoek gedaan naar de meerwaarde die bewegen kan hebben op bestaande interventies. De ondervraagden zijn uitvoerders en beleidsmedewerkers van zorg– en welzijnsorganisaties. Deze factsheet presenteert de opvallendste resultaten van dit onderzoek.

Open het artikel

Factsheet: Zeeuwse Special Heroes

SportZeeland (2015-10-15)

Special Heroes laat leerlingen in het speciaal onderwijs ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Het is een landelijk sportstimuleringsprogramma waarbij leerlingen laagdrempelig kennis maken met sport- en beweegaanbod in de eigen omgeving. Deze factsheet geeft meer informatie over de Zeeuwse Special Heroes.


Open het artikel

What Works in Schools and Colleges to Increas e Physical Activity ?

Public Health England (2015-10-15)

Public Health England heeft samen met andere instituten en ministeries in Engeland samengewerkt om te onderzoeken wat werkt in het primair- en voortgezet onderwijs om kinderen meer te laten bewegen. Zij hebben een samenvatting gemaakt van de uitkomsten, gebaseerd op gegevens uit literatuuronderzoek, praktische workshops en feedback van de jeugd.

Uit het onderzoek zijn acht veelbelovende principes geïdentificeerd over hoe bewegen effectief gepromoot kan worden vanuit school.

De acht werkzame principes zijn:

  1. Borg sport en bewegen in meerdere onderdelen van het schoolbeleid en het curriculum. Draagvlak binnen de hele school is hiervoor nodig. Creëer een beweegcultuur op school, betrek de omgeving en de buitenruimte. Betrek ook de sociale omgeving hierbij, de buurt, ouders, families en werknemers.
  2. Zorg voor kwalitatief goed personeel voor het vak bewegingsonderwijs en het beweegaanbod, zodat de school de competenties en het vertrouwen heeft om de lessen lichamelijke opvoeding in het curriculum en het bewegen in en rondom de school op een hoog niveau te brengen. Besteed naast de lessen bewegingsonderwijs ook aandacht aan 10 minuten bewegen tussendoor, actief spelen tijdens pauzes en een naschools aanbod.
  3. Luister naar wat leerlingen te zeggen hebben, betrek ze actief, zodat zij verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap voelen. Zorg dat ze de competenties hebben om actief te kunnen participeren en achter dit principe staan. Oudere jongeren kunnen worden ingezet als rolmodellen voor jongere kinderen.
  4. Creëer een beweegvriendelijke omgeving en maak gebruik van de publieksruimte, bossen, parken en (school)pleinen in de buurt van de school. Zorg dat deze plekken toegankelijk zijn en kinderen hier actief kunnen zijn en kunnen bewegen. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende en kwalitatief speelmateriaal beschikbaar is.
  5. Geef keuze en bied verschillende mogelijkheden voor vrij spelen. Bied activiteiten waar kinderen graag aan mee doen gericht op vermaak. Kom tot een gevarieerd aanbod van traditionele sporten en toernooien, vrij spelen en/of anders georganiseerde sportactiviteiten.
  6. Borg bewegen in het curriculum, in het leren en in het lesgeven. Meer tijd voor bewegen levert naast een actieve leefstijl ook betere leerprestaties op en heeft een positief effect op sociaal emotioneel leren.
  7. Zorg dat actief transport goed gepromoot en gestimuleerd wordt vanuit de school, want dit heeft een grote invloed op de dagelijkse hoeveelheid bewegen van kinderen en jongeren. Stimuleer dat kinderen naar school fietsen of wandelen, maak plannen en bedenk projecten om dit te bevorderen.
  8. Stel monitoring en evaluatie-instrumenten beschikbaar voor kinderen en jongeren, zodat ze hun eigen beweeggedrag kunnen meten. Stappentellers gekoppeld aan persoonlijke haalbare doelen zorgt voor meer bewegen, ook vooral bij kinderen die inactief zijn.

In het algemeen is het belangrijk om bewegen constant te evalueren en te monitoren.


Open het artikel

Factsheet: Sportdeelname in Zeeland

SportZeeland (2015-06-03)
Hoeveel sporten Zeeuwen? In de Zeeuwse SportMonitor zijn verschillende vragen gesteld aan Zeeuwse inwoners (16 jaar en ouder) die betrekking hebben op sportdeelname. In deze factsheet wordt een deel van de resultaten gepresenteerd.

Open het artikel

Lidmaatschap van sportverenigingen - Factsheet Jeugdmonitor Zeeland

Jeugdmonitor Zeeland (SCOOP) (2015-05-27)
Bijna driekwart (73%) van de kinderen uit groep 6 van het basisonderwijs in Zeeland is lid van een sportvereniging of sportclub. Dat blijkt uit de resultaten van Jeugdmonitor Zeeland-enquête (2014) in het basisonderwijs van SCOOP/ Zeeuwse Bibliotheek. In de factsheet zijn meer resultaten van de Jeugdmonitor over dit onderwerp te vinden.

Open het artikel

Elke stap telt - Wandelen met Delta geeft energie! Evaluatie 2014

SportZeeland; M. Reijnders (2015-01-30)
De resultaten van 'Elke stap telt' in 2014 zijn erg positief. Van tien groepen met in totaal 136 deelnemers is berekend dat de deelnemers zich zes niveaus hebben verbeterd. Dit is een stijging van 137%. Het gemiddelde instapniveau was 7 en gemiddeld eindigden de deelnemers op niveau 13. De deelnemers met instapniveau 1 t/m 5 verbeteren zichzelf zelfs gemiddeld met acht niveaus, een stijging van 349%. Dit rapport bevat de evaluatie van 'Elke stap telt 2014'.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Borsele

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Borsele. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Goes

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Goes. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Hulst

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Hulst. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Kapelle

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Kapelle. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Middelburg

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Middelburg. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Noord-Beveland

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Noord-Beveland. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Reimerswaal

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Reimerswaal. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Schouwen-Duiveland

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Schouwen-Duiveland. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Sluis

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Sluis. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Terneuzen

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Terneuzen. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Tholen

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Tholen. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Veere

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Veere. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Sportmonitor Tabellenboek Vlissingen

SportZeeland (2014-04-07)
Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de Zeeuwse inwoners als het gaat om sport, bewegen en een actieve leefstijl? Een vraag die we regelmatig tegenkomen in de praktijk en die tot op heden niet goed te beantwoorden was. Daar is nu verandering in gekomen want in 2013 is voor het eerst de Zeeuwse Sportmonitor uitgezet. Dit is het tabellenboek van de Gemeente Vlissingen. In het tabellenboek komen de volgende thema’s aan bod: sport/bewegen, actieve leefstijl, voorzieningen en vrijwilligerswerk.

Open het artikel

Gezondheidsmonitor 2012 - een overzicht van de cijfers

GGD Zeeland (2013-11-12)
In het najaar van 2012 is de GGD Gezondheidsmonitor uitgevoerd in alle Zeeuwse gemeenten bij zelfstandig wonende
Zeeuwen van 19 jaar of ouder.

Open het artikel

Beweegaanbod en beweegbeleid in zorgcentra - Hoe staan we er in Zeeland voor?

SportZeeland; L. de Regt-Goedbloed & M. Reijnders (2013-09-25)
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt dat verpleeg- en verzorgingshuizen een verantwoordelijkheid hebben om bewegen te stimuleren als een vanzelfsprekend onderdeel van verantwoorde zorg. Vanaf 2015 worden instellingen getoetst op basis van zeven bouwstenen voor bewegingsstimulering. SportZeeland onderzocht hoe de Zeeuwse instellingen voor ouderenzorg het beleid en de activiteiten met betrekking tot het stimuleren van een actieve leefstijl vormgeven en hoe dit zich verhoudt tot de bouwstenen waaraan voldaan moet worden.

Open het artikel

Deelrapport Gezond blijven Ouderen - Regionale Volksgezondheid Toekomstverkenning Zeeland 2012

GGD Zeeland; Schaik, J.M.J. van & Weterings, K.G.C. (2012-05-01)

Zeeland is de meest vergrijze provincie van Nederland. In dit rapport wordt de gezondheid van de Zeeuwse zelfstandig wonende oudere bezien aan de hand van de levensloopbenadering. Er worden verschillende ingrediënten (in termen van voorzieningen en infrastructuur) geformuleerd op micro-, meso- en macroniveau die ouderen kunnen ondersteunen bij hun gezondheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cijfers uit de Ouderenmonitor die de GGD Zeeland in 2007 en 2010 in alle Zeeuwse gemeenten heeft uitgevoerd. Het rapport wordt afgesloten met een korte slotbeschouwing.


Open het artikel

Sociale Atlas Zeeland 2011

SCOOP; Franken, L., Gorsel, W. van & Overbeeke-van Sluijs, J. van (2012-02-01)
De Sociale Atlas 2011 geeft inzicht in de leefwereld van de inwoners in Zeeland. Feiten en cijfers worden gepresenteerd in kaarten en tabellen. Waar mogelijk worden de gegevens vergeleken in de tijd (trends) en met landelijke cijfers. Thema's die aan bod komen zijn algemene basisgegevens, veiligheid, gezondheid, mobiliteit, wonen, leren, werken, zorgen, vrije tijd en leefbaarheid.

Open het artikel

Themarapport Sociale Staat van Zeeland - Actieve ouderen in Zeeland nu en in de toekomst

SCOOP; Smit, A., Out, N. & Gennip, T. van (2012-01-01)
Dit themarapport geeft antwoord op de vraag hoe de leefwereld van de toekomstige 60-80 jarigen er naar verwachting uit zal zien. In het eerste deel wordt er een cijfermatige beschrijving gegeven van de huidige senioren in relatie tot een net wat jongere categorie ouderen. Het tweede deel is een 'bril naar de toekomst'. De onderwerpen die worden behandeld, zijn veiligheid, gezondheid, mobiliteit, wonen, leren, werken, zorgen, vrije tijd en leefbaarheid.

Open het artikel

Gezond ouder worden in Zeeland - Resultaten van de Ouderenmonitor Zeeland 2010

GGD Zeeland; Weterings, K. (2011-12-01)
De Ouderenmonitor Zeeland is een onderzoek naar de gezondheid van zelfstandig wonende 65-plussers. De cijfers geven een beeld van de gezondheid, beperkingen, leefstijl, sociale omgeving en zorg- en welzijnsvoorzieningen van Zeeuwse 65-plussers. Waar mogelijk wordt een vergelijking gemaakt met de monitor uit 2007. De uitkomsten kunnen worden gebruikt bij het opstellen van gemeentelijk beleid of door zorg- en welzijnsinstellingen.

Open het artikel

Themarapport Trends op hoofdlijnen - Voortgezet Onderwijs

Jeugdmonitor Zeeland (2011-10-01)

Dit is een themarapport in de serie op basis van de ‘Enquête Jeugdmonitor Zeeland - Klas 3 Voortgezet Onderwijs 2011’. De volgende thema's komen onder andere aan bod: 'Gezondheid', 'Verenigingsleven en Vrijwilligerswerk' en 'Leefstijl en Cultuur'.


Open het artikel

Jongeren in Zeeland - Monitor Gezondheid 12 t/m 18 jarigen 2010

GGD Zeeland; Bruijne, L., de (2010-10-01)
Onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van jongeren (12 t/m 18 jarigen) in Zeeland. In deze rapportage vindt u de belangrijkste bevindingen van deze monitor in de vorm van kernboodschappen. Deze zijn geformuleerd rond de belangrijkste gezondheidsthema’s: overgewicht, genotmiddelen, psychosociale gezondheid en seksualiteit.

Open het artikel

Themarapport Gezondheid en Leefstijl - Ouders jonge kinderen

Jeugdmonitor Zeeland (2010-09-01)
Dit themarapport is er een uit de serie op basis van de ‘Enquête Ouders Jonge Kinderen 2009’ en heeft als onderwerp gezondheid en leefstijl.

Open het artikel

Onderzoek naar vraag en aanbod van sport- en beweegactiviteiten voor senioren in Zeeland

SportZeeland; Noordhoek, M. & Geensen, A. (2010-07-01)
Deze uitgave geeft inzicht in de aansluiting van het aanbod van sport- en beweegactiviteiten voor senioren en de vraag van senioren naar sport- en beweegactiviteiten in Zeeland. In hoeverre sluiten vraag en aanbod op elkaar aan? Waar worden knelpunten ervaren en hoe kunnen die worden opgelost? Op grond van de geconstateerde knelpunten wordt een aantal aanbevelingen gedaan om vraag en aanbod op het gebied van seniorensport beter op elkaar te laten aansluiten.

Open het artikel

Werk in beweging! Beweeginterventies voor werknemers

SportZeeland; Geensen, A. & M. Reijnders (2009-12-07)
Bewegen is gezond en verhoogt de inzetbaarheid van werknemers. Werknemers die voldoende intensief bewegen, verzuimen minder. Deze uitgave geeft inzicht welke beweeginterventies voor werknemers effectief en succesvol zijn.

Open het artikel

Overgewicht - Infokaart Jeugdgezondheidszorg 2009

GGD Zeeland (2009-07-01)
Deze infokaart bevat gegevens afkomstig uit de Preventieve Gezondheidsonderzoeken (PGO) 2005-2009 die worden uitgevoerd door de Jeugd-gezondheidszorg in groep 2 (5-jarigen) en groep 7 (10-jarigen) in het basisonderwijs en klas 2 (13-jarigen) in het voortgezet onderwijs. Verder zijn cijfers over het laatste consult (3 jaar en 9 maan-den) bij het consultatiebureau opgenomen. Er wordt o.a. een relatie gelegd tussen minder vaak sporten en/of bewegen en het hebben van (ernstig) overgewicht.

Open het artikel

Gezondheid boven water in Zeeland - Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2008

GGD Zeeland; Bruijne, L.M. de, Weterings, L.G.C., Pötgens, N.A.A.M., Schaik, J.M.J. van, Dijk, E. van, Smit, J.M. de, Klinken, P.C. van, Brand, C.E. & Wezenbeek, W.M.Y.R. (2008-07-01)
Dit rapport beschrijft de huidige gezondheidstoestand van de Zeeuwse bevolking, de trends uit het verleden en de verwachte toekomstige ontwikkelingen. Onderwerpen die aan bod komen zijn de levensverwachtingen van Zeeuwen, de factoren die de gezondheid beïnvloeden, de stand van zaken in preventie en zorg en de rol die de gemeenten en provincie hierin spelen.

Open het artikel
  • Titel
  • Bron
  • Jaar
  • Overzicht scores Zeeuwse gemeenten op de Kerindicator Beweegvriendelijke omgeving
  • Zeeuws Sportakkoord
  • 2019
  •  
 

Iedere kern in een Zeeuwse gemeente heeft een sport-, speel- en/of beweegvoorziening waar verschillende vormen van sporten en bewegen mogelijk zijn. De voorziening is bereikbaar en toegankelijk. Op een schaal van <1 tot 5 is hier weergegeven hoe Zeeuwse gemeenten op de kernindicator beweegvriendelijke omgeving scoren.

3,0 2,6 2,7 2,6 3,0 2,2 3,6 3,4 2,5 2,0 3,4 2,5


  • % 4-jarigen met (ernstig) overgewicht
  • GGD Zeeland
  • 2016
  •  
 

Percentage 4-jarigen met (ernstig) overgewicht


6,2% 7,9% 5,5% - 9,2% - 8,5% 5,9% 6,9% 6,8% 7,3% 5,5% 7,3%


Totaal van de provincie: 7,0%

  • % 65-plussers met (ernstig) overgewicht
  • GGD Zeeland
  • 2016
  •  
 

Percentage 65-plussers met (ernstig) overgewicht


61,2% 59,5% 64,8% 56,7% 52,6% 58,3% 64,8% 57,2% 61,0% 60,7% 68,5% 50,1% 59,3%


Totaal van de provincie: 59,2%

  • Aantal deelnemende basisscholen aan Nationaal Schoolontbijt 2015
  • Nationaal Schoolontbijt
  • 2015
  •  
 

Aantal deelnemende basisscholen aan het Nationaal Schoolontbijt 2015


3 2 10 2 7 0 11 14 7 15 10 3 7


Totaal van de provincie: 91

Landelijk: 2.600
  • Aantal Gezonde Scholen en sCOOLsportscholen in 2015
  • SportZeeland
  • 2015
  •  
 

Aantal Gezonde Scholen en sCOOLsportscholen in 2015


0 0 2 3 3 0 1 2 2 3 2 1 2


Totaal van de provincie: 21

  • % 14-/15-jarigen dat lid is van een sportvereniging
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2015
  •  
 

Percentage 14-/15-jarigen dat lid is van een sportvereniging


55% 67% 70% 69% 59% 66% 44% 68% 66% 62% 38% 67% 69%


Totaal van de provincie: 61%

  • % 9- en 10-jarigen dat geen lid is van een sportvereniging
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2014
  •  
 

Percentage 9- en 10-jarigen dat geen lid is van een sportvereniging


41% 26% 18% 27% 24% 25% 61% - 20% 33% 51% 7% 19%


Totaal van de provincie: 27%

  • % 9- en 10-jarigen dat nooit buiten speelt
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2014
  •  
 

Percentage 9- en 10-jarigen dat nooit buiten speelt


3,3% 3,1% 3,3% 2,6% 4,4% 8,3% 1,9% - 1,0% 3,2% 2,1% 1,6% 4,8%


Totaal van de provincie: 3,3%

  • % 5-jarigen dat voldoet aan de beweegnorm
  • PGO 5 jaar - GGD Zeeland
  • 2014
  •  
 

Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren (4-17 jaar): dagelijks minimaal één uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie).

53,5 62,5 65,7 56,0 62,4 40,0 44,3 56,4 82,2 64,3 56,9 50,9 67,2


Totaal van de provincie: 60,1

  • % 10-jarigen dat voldoet aan de beweegnorm
  • PGO 10 jaar - GGD Zeeland
  • 2014
  •  
 

Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren (4-17 jaar): dagelijks minimaal één uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie).

42,5 42,8 45,9 36,0 46,1 51,7 31,5 51,0 50,0 45,7 38,2 46,5 43,4


Totaal van de provincie: 44,1

  • % 13-jarigen dat voldoet aan de beweegnorm
  • PGO 13 jaar - GGD Zeeland
  • 2014
  •  
 

Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren (4-17 jaar): dagelijks minimaal één uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie).

28,1 27,2 39,6 27,7 43,4 25,8 24,9 35,0 16,4 23,1 22,9 55,3 44,0


Totaal van de provincie: 33,4

  • % sporter volgens Richtlijn Sportdeelname Onderzoek
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 

minimaal 12 keer per jaar sporten


59 66 60 68 60 58 54 58 60 58 50 63 60


Totaal van de provincie: 59%

Landelijk: 65%
  • % voldoet naar eigen zeggen aan de combinorm
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 

voldoet aan de beweeg- en/of fitnorm


65 68 62 65 64 61 64 65 58 65 62 68 64


Totaal van de provincie: 64%

  • % voldoet naar eigen zeggen aan beweegnorm
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 


50 53 44 45 49 45 50 50 47 49 52 54 53


Totaal van de provincie: 50%

Landelijk: 54%
  • % lid van sportvereniging of sportschool
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 


28 36 37 32 32 29 21 29 23 31 27 36 28


Totaal van de provincie: 30%

  • % voldoet naar eigen zeggen aan de fitnorm
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 


40 36 37 41 35 36 38 35 31 39 34 39 31


Totaal van de provincie: 36%

Landelijk: 34%
  • % heeft in afgelopen jaar geen enkele keer gesport
  • Zeeuwse SportMonitor
  • 2013
  •  
 


32 26 34 27 33 33 38 34 35 34 41 30 31


Totaal van de provincie: 33%

Landelijk: 26%
  • % geeft aan als belemmering dat sport te duur is
  • SportMonitor
  • 2013
  •  
 


10 14 7 8 10 11 9 9 7 12 15 5 13


Totaal van de provincie: 10%

  • % 19-64 jarigen met één of meer chronische ziekten en die daarvoor onder behandeling of onder controle is van een arts
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


35 41 39 36 37 46 38 43 49 40 38 32 39


Totaal van de provincie: 39%

Landelijk: 38%
  • % 19-64 jarigen dat rookt
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


28 24 25 20 25 27 24 28 24 23 27 17 28


Totaal van de provincie: 25

Landelijk: 26
  • % 19-64 jarigen dat niet voldoet aan de NNGB
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


34 30 37 33 32 37 37 34 34 32 37 27 27


Totaal van de provincie: 32

Landelijk: 35
  • % 19-64 jarigen dat niet voldoet aan de Fitheidsnorm
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


81 76 82 79 78 85 85 79 79 79 83 75 79


Totaal van de provincie: 79

Landelijk: 80
  • % 19-64 jarigen met overgewicht
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


40 44 45 41 44 53 49 51 57 51 54 39 50


Totaal van de provincie: 48

Landelijk: 46
  • % 19-64 jarigen lid van een sportvereniging of sportclub
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Volwassenen
  • 2012
  •  
 


28 29 37 32 31 26 21 24 24 29 24 37 31


Totaal van de provincie: 29

  • % 65-plussers met één of meer chronische ziekten die daarvoor onder behandeling of onder controle van een arts is
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


77 72 79 77 74 77 78 74 80 78 79 68 79


Totaal van de provincie: 79

Landelijk: 78
  • % 65-plussers dat rookt
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


14 10 10 8 10 14 12 12 12 11 13 11 14


Totaal van de provincie: 12

Landelijk: 13
  • % 65-plussers dat niet voldoet aan de NNGB
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


32 27 32 32 26 27 27 25 28 30 33 18 33


Totaal van de provincie: 28

Landelijk: 31
  • % 65-plussers dat niet voldoet aan de Fitheidsnorm
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


65 46 64 51 44 59 48 56 57 52 62 48 55


Totaal van de provincie: 53

Landelijk: 57
  • % 65-plussers met overgewicht
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


62 58 60 56 57 55 62 60 55 65 67 50 58


Totaal van de provincie: 59

Landelijk: 59
  • % 65-plussers lid van een sportvereniging of sportclub
  • GGD Zeeland, Gezondheidsmonitor Ouderen
  • 2012
  •  
 


16 22 17 19 23 19 18 21 13 20 13 28 19


Totaal van de provincie: 20

  • % 21- tot 23-jarigen dat geen lid is van een sportvereniging
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2012
  •  
 


55% 61% 57% 61% 64% 62% 66% 63% 56% 56% 64% 52% 54%


Totaal van de provincie: 59%

  • % 15-jarigen heeft zich in afgelopen week bijna tot helemaal niet fit en gezond gevoeld
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2011
  •  
 


8% 9% 7% 7% 7% 4% 6% 9% 5% 7% 9% 8% 8%


Totaal van de provincie: 7%

  • % 15-jarigen dat (semi) inactief is
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2011
  •  
 


43% 61% 46% 47% 55% 48% 51% 54% 45% 55% 59% 48% 63%


Totaal van de provincie: 54%

  • % 9- en 10-jarigen geen lid van sportvereniging
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2010/2011
  •  
 

Percentage 9- en 10-jarigen dat geen lid is van een sportvereniging


33% 19% 16% 30% 26% 16% 38% 39% 23% 31% 42% 23% 19%


Totaal van de provincie: 28%

  • % 15-jarigen lid van sportvereniging
  • Jeugdmonitor Zeeland
  • 2010/2011
  •  
 

Percentage 15-jarigen dat lid is van een sportvereniging


57% 62% 68% 60% 65% 61% 39% 62% 65% 64% 52% 70% 64%


Totaal van de provincie: 61%

  • % 65-plussers met overgewicht
  • GGD Zeeland, Ouderenmonitor
  • 2010
  •  
 

Percentage 65-plussers met overgewicht (incl. obesitas) - zelf gerapporteerd


59,2 54,9 60,9 59,4 56,3 56,9 66,9 59,4 57,2 59,3 66,0 53,4 56,5


Totaal van de provincie: 58,4

  • % 65-plussers dat niet voldoet aan de NNGB
  • GGD Zeeland, Ouderenmonitor
  • 2010
  •  
 

65-plussers die niet voldoen aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen


35% 36% 39% 35% 36% 34% 39% 34% 42% 41% 44% 29% 34%


Totaal van de provincie: 37%

  • % 12-18-jarigen dat niet voldoet aan de NNGB
  • Monitor Gezondheid 12 t/m 18 jaar
  • 2010
  •  
 

12 tot 18 jarigen die niet voldoen aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen


32% 47% 38% 35% 57% 33% 43% 56% 37% 40% 48% 27% 41%


Totaal van de provincie: 43%

  • % 12 t/m 18-jarigen geen lid van sportvereniging
  • GGD Zeeland, Jongerenmonitor
  • 2010
  •  
 

Percentage 12 t/m 18-jarigen die geen lid zijn van een sportvereniging


56% 39% 38% 50% 44% 38% 62% 46% 41% 41% 53% 45% 35%


Totaal van de provincie: 45%

  • % 65-plussers dat minder dan 1 keer per week sport
  • GGD Zeeland, Ouderenmonitor
  • 2010
  •  
 

Percentage 65-plussers dat minder dan 1 keer per week aan sport doet


70% 63% 67% 69% 64% 61% 72% 63% 71% 69% 79% 58% 67%


Totaal van de provincie: 67%

  • % 19-64-jarigen met overgewicht
  • GGD Zeeland, Volwassenenmonitor
  • 2009
  •  
 

Percentage 19 tot 64-jarigen met overgewicht (incl. obesitas) - zelf gerapporteerd


43% 46% 48% 47% 42% 44% 46% 53% 49% 49% 56% 43% 46%


Totaal van de provincie: 47%

  • % 16 jaar en ouder dat lid is van sportvereniging
  • SCOOP, Sociale Staat
  • 2009
  •  
 

Percentage 16 jaar en ouder dat lid is van een sportvereniging


34% 32% 35% 24% 32% 33% 26% 30% 29% 31% 23% 34% 33%


Totaal van de provincie: 31%

  • % 19-64-jarigen dat niet voldoet aan de NNGB
  • GGD Zeeland, Volwassenenmonitor
  • 2009
  •  
 

19 tot 64 jarigen die niet voldoen aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen


41% 35% 34% 28% 35% 33% 34% 38% 30% 35% 38% 25% 30%


Totaal van de provincie: 34%

  • % 16 jaar en ouder dat voldoet aan NNGB
  • SCOOP, Sociale Staat
  • 2009
  •  
 

16 jaar en ouder, Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen


71% 65% 64% 65% 67% 70% 69% 71% 67% 70% 65% 72% 71%


Totaal van de provincie: 68%

  • % 16 jaar en ouder dat (bijna) dagelijks fietst
  • SCOOP, Sociale Staat
  • 2009
  •  
 

Percentage 16-jaar en ouder dat (bijna) dagelijks gebruik maakt van de auto


34% 51% 32% 42% 53% 25% 38% 38% 34% 36% 33% 45% 37%


Totaal van de provincie: 40%

  • % 19 t/m 64-jarigen geen lid van sportvereniging
  • GGD Zeeland, Volwassenenmonitor
  • 2009
  •  
 

Percentage 19 t/m 64-jarigen die geen lid zijn van een sportvereniging


72% 68% 63% 68% 71% 73% 81% 65% 69% 72% 75% 61% 72%


Totaal van de provincie: 70%

  • % 5-jarigen met overgewicht
  • GGD Zeeland, Periodiek Gezondheids Onderzoek
  • 2008-2010
  •  
 

Percentage 5-jarigen met overgewicht (incl. obesitas)


13 9 8 7,8 13,5 8,2 9,0 10,7 12,5 13,4 13,0 13,2 15,0


Totaal van de provincie: 11,7

  • % 10-jarigen met overgewicht
  • GGD Zeeland, Periodiek Gezondheids Onderzoek
  • 2008-2010
  •  
 

Percentage 10-jarigen met overgewicht (incl. obesitas)


14,3 15,5 12,6 14,9 16,1 19,4 18,0 23,8 19,1 20,1 23,2 16,7 17,7


Totaal van de provincie: 17,9

  • % 13-jarigen met overgewicht
  • GGD Zeeland, Periodiek Gezondheids Onderzoek
  • 2008-2010
  •  
 

Percentage 13-jarigen met overgewicht (incl. obesitas)


12,9 14,6 10,1 16,5 12,1 22,9 14,9 16,1 17,2 15,9 16,2 10,9 15,4


Totaal van de provincie: 14,5

  • % 3/4 jarigen dat niet wekelijks buiten speelt
  • GGD Zeeland, Periodiek Gezondheids Onderzoek
  • 2008-2010
  •  
 

Percentage 3/4 jarigen die niet wekelijks buiten spelen


34% 32% 39% 34% 24% 40% 28% 29% 37% 33% 32% 26% 34%


Totaal van de provincie: 32%

  • Home
  • Over Kennisplein
  • Actieve leefstijl & gezondheid
  • Sportbeleid
  • Leefbaarheid & Krimp
  • Senioren
  • Jeugd
  • Chronisch zieken-gehandicapten

Sport Zeeland


Zoeken

s-Heer Elsdorpweg 12 - 4461WK Goes | Postbus 310 4460 AS Goes | T: 0113-277 133 | F: 0113-277 100 | E: info@sportzeeland.nl   © 2007 - 2021 SportZeeland - Nedbase ICT